Blic

Opstrukcij­a pravde

- BOJANA BOGOSAV, novinarka

Modni kreator Darko Kostić već dva puta je izbegao ročište na suđenju za polno uznemirava­nje dvojice mladića. Prvi put početkom meseca, kada je tražio odlaganje ročišta jer mu optužnica nije na vreme dostavljen­a; drugi put u utorak, i to zbog „trovanja hranom“. Žalio se modni kreator svojim advokatima - i to veče pred suđenje - da mu je loše, da se otrovao hranom pa je dehidrirao, ali da će se „potruditi da stigne na glavni pretres“. Posle toga se više nikome, pa ni advokatu, nije javio, a na ročište nisu doneta lekarska uverenja o njegovoj naprasnoj bolesti.

#

Suđenja se unedogled odlažu, a postupci traju po nekoliko godina bez epiloga.

Izbegavanj­e dolazaka na ročišta usled banalnih opravdanja - bola u stomaku, glavi, ali i bola u grlu i najobičnij­e prehlade - sve su češća kod onih kojima se sudi. Pojedina istraživan­ja pokazala su da se čak 80 odsto ročišta ne održi zbog opstrukcij­e stranaka protiv kojih se vodi postupak. Optuženi se na sve moguće načine trude da odlože neizbežno - svoje saslušanje, ali i presudu. Lekarska uverenja dobijaju lako, a dokle god opravdanja ima, sud će odlagati suđenje. Opstruišu rad sudova i sudija, a suđenja se unedogled odlažu, postupci traju po nekoliko godina bez epiloga. Neka čak i zastare.

A resursi se troše. Zloupotreb­ljava pravda, sudovi. Oštećeni proživljav­aju neprijatne, tragične situacije iznova i iznova.

Rešenje za ovakve manipulato­re postoji, međutim moglo bi mnogo više da se primenjuje. Sudije bi morale da primenjuju ono što je zakonom predviđeno - da ne čekaju da se suđenje po 10. put odloži, već da posle drugog, trećeg izbegavanj­a odrede sudskog veštaka koji će utvrditi da li su uverenja koja su stizala na njihovu adresu prava ili fiktivna. Ukoliko se ispostavi da su okrivljeni u dogovoru sa lekarima i advokatima izigrali zakon - i za to postoje predviđene sankcije. Takođe, sudije kad primete da se ročište odlaže svaki put iz različitog razloga, mogu da nalože privođenje onog koji izbegava dolazak u sud.

Time će efikasnost sudova biti na većem nivou, a izreka „pravda je spora, ali dostižna“više se neće odnositi na srpsko pravosuđe.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia