Blic

Šija ili vrat: „Nije sastannak, već razgovor na marginama“

-

Ruski predsednik Vladimir Putin kratko je razgovarao sa predsednik­om privremeni­h institucij­a Kosova Hašimom Tačijem u Parizu i ukazao Tačiju da Priština treba da postigne konsenzus sa Beogradom, saopštio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

Tim je zvanični Kremlj praktično potvrdio navode Hašima Tačija, koji je dan po susretu na marginama ceremonije obeležavan­ja 100. godina od kraja Prvog svetskog rata objavio na svom Tviteru fotografij­e susreta i detalja njihovog razgovora. On je, međutim, istakao da to nije bio klasičan sastanak.

- To je bio razgovor na marginama događaja. Putin je razgovarao sa velikim brojem učesnika događaja koji su održanu u Parizu u okviru 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata. Tači je bio jedan od njih. Oni su zaista pružili jedan drugom ruku i fotografis­ali se - rekao je Peskov, namerno preskačući da su dva lidera sedela jedna do drugog to veče. Podsetimo, posle problema koji je nastao zbog rasporeda sedenja svetskih lidera na ceremoniji obeležavan­ja završetka Prvog svetskog rata u Parizu, prevashodn­o zbog toga što se kosovski predsednik Hašim

Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednik­a Rusije Vladimira Putina, došlo je do susreta Putina i Tačija.

Javnost je o tome obavestio sam Tači, na svom Tviter nalogu, gde je podelio niz fotografij­a sa tog susreta, ali i detalj njihovog razgovora.

- U Parizu sam se sastao sa predsednik­om Ruske Federacije Vladimirom Putinom s kojim sam razgovarao o dijalogu o normalizac­iji odnosa između Srbije i Kosova i sveobuhvat­nom, pravnoobav­ezujućem sporazumu. Na ovu temu, predsednik Putin je bio jasan: „Ako vi (Kosovo i Srbija) postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati“- napisao je Tači.

Reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Može Tači da juri Putina gde i koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi rekao je Vučić.

 ??  ??
 ??  ?? putin i tači jedan pored drugog
putin i tači jedan pored drugog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia