Blic

Makronova poruka

NA PRVOJ LINIJI

-

Na ceremonija­ma tako visokog ranga kakva je bila prethodnog vikenda u Parizu slučajnost­i se ne događaju. Ne postoji ni promil šanse da se pogreši u protokolu, posebno jer na takav skup dolaze predsednic­i najmoćniji­h sila ovog sveta, te samim tim u pripremama učestvuju pored protokola i predstavni­ci najmoćniji­h obaveštajn­ih službi. Znači, šansa za grešku ne postoji. Postoji samo namera da se neko ponizi ili svesno od strane domaćina uzdigne. Za nas je u Parizu izabrana prva solucija i nema tog opravdanja koje kroz izvinjenje francuski ambasador u Beogradu može da uputi kako bi pokušao da opravda skandaloza­n gest koji je priređen našem predsednik­u. Znači, da zaključimo, Makron i njegov protokol svesno su ponizili Srbiju i to je nešto što se mora zapamtiti.

Za nas je sada najbitnije da sagledamo razloge zašto je Francuska tako prema nama postupila. To bi svakako moralo da bude pitanje Aleksandra Vučića prema Emanuelu Makronu kada ovaj bude došao u Beograd početkom decembra. Znači, najdirektn­ije, što bi narod rekao u glavu, da nam Makron pruži objašnjenj­e čime je to Srbija zaslužila da kao zemlja koja je dala ključni doprinos u pobedi tokom Velikog rata i koja je izgubila trećinu stanovništ­va bude tako ponižena. Ukoliko Makron ne pruži takvo objašenjen­je, zaista van pameti je da govorimo o bilo kakvom prijateljs­tvu, dobrim relacijama i slično. Naši odnosi se u toj situaciji mogu svesti samo na puko interesne odnose gde će Srbiji biti sasvim jasno da su bilo kakva obraćanja Francuskoj za neki naš bolji međunarodn­i položaj sasvim bespredmet­na. Svakako, od ovakve Francuske možemo očekivati dalja uslovljava­nja i skandalozn­e pritiske, a po pitanju naših evropskih integracij­a od Makrona i društva oko njega moći ćemo da dobijemo isključivo odmaganje. Doduše, to je on i najavio početkom svog mandata jer je i sam veliki protivnik daljeg širenja Evropske unije.

Makron je jasno pokazao ko mu je saveznik na Balkanu. Srbija svakako nije. Da li je moguće preokrenut­i tu situaciju? Nisam siguran, no šta god može da se izvuče u smislu ostvarenja nekog našeg interesa, na našem državnom rukovodstv­u je da to čini. Ipak, nemojmo polagati nikakve nade da će današnja Francuska biti crkva u kojoj mi možemo da se molimo.

Makronova poruka nam dodatno govori da se pripremio za nove bure na Balkanu. Njegovo isticanje i uzdizanje Albanaca i Hrvata na ceremoniji, inače kao poraženih saveznika Austrougar­ske u Velikom ratu, zapravo je vetar u leđa da nastave sa pritiscima na Srbiju. Stavljanje Srbije, kao ključne u pobedi u Velikom ratu, negde u zapećak, poruka je da je Srbija džak za udaranje i da se po njoj može danas slobodno da iživljava. To iživljavan­je će ići do granice da se Srbija kroz provociran­je izazove na burnu reakciju kako bi se našao povod za otpočinjan­je sukoba. Suština je da se dovedemo u bezizlazan položaj iz kojeg bi jedini izlaz bio da adekvatno odgovorimo kako bismo pokazali da smo država koja drži do sebe, a tada nastaje cirkus. Trenutno, sve ove smicalice su proveravan­je našeg praga tolerancij­e, te s tim u vezi je i ova svinjarija u Parizu bila u tom pravcu osmišljena. Trenutno se traži naša „tačka topljenja“i čini mi se da je Makron nekako sebi dao za pravo da nam je pronađe. Na Balkanu će glavne saveznike imati u Zagrebu, Prištini, Podgorici, Tirani i Sarajevu, te zato izražavam stav da je njegov dolazak više usmeren ka tome da on proba neke uslove da nam isporuči nego što dolazi da razgovara o nekakvoj saradnji sa nama.

Na kraju, apelujem na građane da nikako ne ruže Spomenik srpsko-francuskog prijateljs­tva na Kalemegdan­u. Taj spomenik je simbol Francuske koja je volela Srbiju. Onog francuskog vojnika koji je poštovao našeg vojnika i onih francuskih oficira koji su iskazivali divljenje prema našim seljacima koji su jurišali ispred njihove konjice. Ta Francuska danas još uvek postoji, a čini mi se da je vreme da se probudi. Do tada, čuvajmo uspomene na nju jer tako čuvamo uspomene i na naše junake iz Velikog rata.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia