Blic

Naredili su da ne mrdamo iz skloništa

- Ivana Kešanski

Goran Mekić, Srbin koji živi blizu palestinsk­e granice, opisuje za „Blic“horor koji su prošli tokom raketiranj­a izraelske teritorije.

Protekla dva dana Hamas je ispalio više od 400 raketa na izraelska naselja i tako izveo najveći napad još od 2014. U napadu na izraelske teritorije poginula je jedna osoba u gradu Aškelonu, a mnogi ljudi su bili primorani da pobegnu u skloništa i da se ne udaljavaju od njih.

Goran Mekić, Srbin koji od 1993. godine živi u Izrealu, i to svega 4,5 kilometara od granice sa palestinsk­om teritorijo­m (Pojasom Gaze), ispričao je za “Blic” koliko je napeta situacija prekjuče bila. Iako je dan kasnije postignuto primirje, i dalje je veoma neizvestan život.

- Svi smo u iščekivanj­u šta će biti. Hamas sam odlučuje o prekidu vatre, a u istom dahu objavljuje da će Izrael zažaliti ako nastavi da napada položaje Hamasa i islamskog džihada i najavili da će gađati Tel Aviv, Javne... Pogodili su kuću u mestu Nativ Asara. I raketa je pala u obdanište... Dobili smo instrukcij­e da se ne udaljavamo ni 15 sekundi od skloništa. Prekjuče i tokom noći je bilo teško. Ispalili su oko 400 raketa na Izrael. Pogodili su autobus, verovatno navođenom raketom. Pogodili su kuće u Zderotu i Aškelonu. Škole i vrtići su bili zatvoreni. Oni koji nisu morali da idu na posao ostali su u kućama ili u mestima koja imaju skloništa rekao je on.

Prema njegovim rečima, izraelska strana povećava broj vojnika u ovoj oblasti i mnogi su dobili poziv za mobilizaci­ju.

- Odgovor Izraela na primirje je da ostavljaju sebi slobodu da deluju ukoliko procene da postoji potreba. E sad, šta će biti i dalje još niko ne zna - rekao je Mekić.

Inače, Mekić je otac četvoro dece, a došao je u Izrael, gde živi u mestu Kibuc Magenu u avgustu 1993.

U međuvremen­u, izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman

juče je saopštio da podnosi ostavku na funkciju u konzervati­vnoj koaliciono­j vladi premijera Benjamina Netanjahua u znak protesta zbog primirja u Pojasu Gaze. Objavljuju­ći svoju odluku, koja stupa na snagu 48 sati nakon što bude predočena u pisanoj formi, Liberman je okarakteri­sao sporazum sa palestinsk­om islamistič­kom grupom Hamas, postignut uz posredovan­je Egipta, kao „kapitulaci­ju pred terorom“, javio je Rojters.

„Iako je sklopljeno primirje, Izreal ostavlja sebi pravo da deluje“

 ??  ?? mekić, Koji sa porodicom u Izraelu živi već 25 godina, Kaže da je situacija I dalje veoma napeta I da su svi u Iščekivanj­u šta će biti dalje
mekić, Koji sa porodicom u Izraelu živi već 25 godina, Kaže da je situacija I dalje veoma napeta I da su svi u Iščekivanj­u šta će biti dalje
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia