Blic

Patrijarh Pavle dobio spomenik na Tašu

SKULPTURA NAJVOLJENI­JEG POGLAVARA SPC POSTAVLJEN­A ISPRED CRKVE SVETOG MARKA

- Marko Tašković

Spomenik najvoljeni­jem i najcenjeni­jem srpskom patrijarhu Pavlu postavljen je na platou ispred Crkve Svetog Marka u Tašmajdans­kom parku, gde bi danas, na godišnjicu njegove smrti, trebalo da bude otkriven.

Skulptura patrijarha Pavla u polusedeće­m položaju smeštena je pored šetališta koje vodi ka crkvi, a mnoge prolaznike zbunilo je zbog čega gleda ka kafiću, odnosno severu, a ne ka istoku - ka bogomolji, zapadu - ka Bulevaru kralja Aleksandra ili unutrašnjo­sti parka.

Autor spomenika, vajar Zoran Maleš, ističe za “Blic” da se radi isključivo o praktičnim razlozima.

- Spomenik je postavljen tako da bi što više prolaznika videlo celu skulpturu. Nismo se vodili time da li gleda ka istoku ili severu objašnjava Maleš. otkrivanje je danas

Spomenik je postavljen u najlonu, a svečano otkrivanje predviđeno je za danas.

- Spomenik je za zemlju vezan samo prednjim delom, a patrijarh Pavle je pognut i zamišljen, tako da izgleda kao da lebdi. Takvu skulpturu patrijarha napravio sam još ranije u galerijsko­m formatu. Gradskim ocima se svidela kada su je videli i želeli su da napravim baš takav spomenik - podvlači Maleš i dodaje da bi danas, na devetu godišnjicu smrti patrijarha, skulptura trebalo da bude i osveštena.

Kako kaže, gledao je da spomenik ne bude preterano veliki.

- Poznato je da je patrijarh bio izuzetno skroman

čovek. Moja prvobitna ideja je bila da spomenik bude visok svega metar i po, ali smo na kraju odlučili da ima 1,80 metara. Mislim da odiše skromnošću i da je pravo oličenje patrijarha - ističe Maleš.

 ??  ??
 ??  ?? spomenik izgleda kao da lebdi, a svečano
spomenik izgleda kao da lebdi, a svečano

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia