Blic

Leče ljude bez prekida 235 godina

- Zlatko Čonkaš

januara i nastavna baza

Vojna bolnica u Petrovarad­inu obeležava svoj 235 rođendan, a taj veliki jubilej svrstava je u najstariju ustanovu tog tipa u Evropi, koja nije prekidala sa radom ni u najtežim ratnim uslovima.

Petrovarad­inska Vojna bolnica osnovana je 11. novembra 1783. godine i jedna je od prvih zdravstven­ih ustanova na Balkanu. Prema rečima upravnika Vojne bolnice u Petrovarad­inu pukovnika Bratoljuba Brkljača, u toj ustanovi lečeni su ranjenici još iz vremena ratova sa Turcima, kao i oni iz Prvog i Drugog svetskog rata. Danas se u njoj leče vojni, ali i civilni osiguranic­i.

- Car Josif

II je u više navrata obilazio Petrovarad­insku tvrđavu i nadgledao pripreme za odbranu od Turaka. Nakon jedne posete 1783. godine naredio je da se Franjevačk­i samostan i crkva adaptiraju i pretvore

u bolnicu za lečenje ranjenika. Srušena je kupola crkve, spojena sa samostanom, uklonjene su oznake i uređene su bolničke sobe. U krugu bolnice i danas stoji nakon jedne posete 1783. godine, habzburški car josif ii naredio je da se franjevačk­i samostan i crkva adaptiraju i pretvore u bolnicu Za lečenje ranjenika

spomen-ploča - kripta pukovniku austrougar­ske vojske Mihaelu fon Vambergu, jednom od prvih graditelja Petrovarad­inske tvrđave, koji je po sopstvenoj želji sahranjen na tom mestu - priča za “Blic” pukovnik Brkljača.

Dodaje da su u 19. veku dozidani još neki objekti u krugu bolnice koja je u stručnom pogledu važila za jednu od najsolidni­jih na ovim prostorima, jer je bila snabdevena savremenim hirurškim instrument­ima, opremom za oživljavan­je i instrument­ima za porođaje.

- U bolničkom krugu 1922. godine izgrađena je pravoslavn­a crkva Svetog apostola Pavla koja je do Drugog svetskog rata služila za pričest i molitve vojnika i bolesnika, krštavanje i venčavanje oficira i njihovih porodica iz puka Vojske Kraljevine SHS, smeštenog u Petrovarad­inskoj tvrđavi. Bio je to redak slučaj na svetu u tom vremenskom periodu spajanja vere i medicine kaže naš sagovornik. Podseća da je hram nakon Drugog svetskog rata korišćen kao objekat za skladišten­je lekova i vrednije medicinske opreme, a da je obnovljen 1993. godine, kada mu je vraćena i prvobitna duhovna namena. Zbog toga je Vojna bolnica 1998. godine u znak priznanja za dobročinst­vo odlikovana ordenom Svetog Save prvog stepena od strane tadašnjeg patrijarha SPC Pavla.

- Vojna bolnica je od januara ove godine i nastavna baza Medicinsko­g fakulteta u Novom Sadu, a potpisivan­jem ugovora sa Fondom za zdravstven­o osiguranje, naša ustanova je u februaru 2013. godine postala deo mreže zdravstven­ih ustanova Vojvodine i Novi Sad je dobio gradsku bolnicu opšteg tipa. Svaki građanin Južnobačko­g okruga može doći kod nas na pregled i lečenje na osnovu uputa izabranog lekara kao i u svaku drugu civilnu zdravstven­u ustanovu - poručuje načelnik Vojne bolnice.

Podsetimo, u Vojnoj bolnici, koja je zdravstven­a ustanova sekundarno­g nivoa, mogu da se urade dijagnosti­čka ispitivanj­a na rendgenu, mamografu i aparatima za ultrazvuk. Ova bolnica ima i savremenu laboratori­ju, gde se mogu uraditi tumor markeri, proveriti hormoni, urin i slično, a ima i veoma razvijenu opštu hirurgiju.

BOLNICA JE RADILA I U VREME NAJVEĆIH RATNIH DEJSTAVA, OD RATOVA SA TURCIMA SVE DO DANAS

 ??  ?? danas se ovde leče vojni, ali i civilni osiguranic­i
danas se ovde leče vojni, ali i civilni osiguranic­i
 ??  ?? u krugu bolnice je i spomen-ploča graditelju petrovarad­inske tvrđave
u krugu bolnice je i spomen-ploča graditelju petrovarad­inske tvrđave
 ??  ?? vojna bolnica je od medicinsko­g fakulteta
vojna bolnica je od medicinsko­g fakulteta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia