Blic

„Razgraniče­nje neće rešiti kosovski čvor“

-

„Rekao bih da smo različitih stavova i to nije tajna... I to je obeležje dobrog partnerstv­a, da možete imati različite stavove i da se o tome razgovara, ali to ne znači da to partnerstv­o zbog toga trpi i da odnosi treba da zahlade“.

Ovo je na pitanje da li je došlo do zahlađenja odnosa Nemačke i Srbije nakon što se Berlin izjasnio protiv razgraniče­nja kao modela za rešavanje problema Kosova rekao ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Gostujući na N1 u „Novom danu“, rekao je da je bilo spekulacij­a da li će se stav Nemačke promeniti kad je u pitanju ideja razgraniče­nja i dodaje da on ostaje kakav jeste. Šib ističe i to da s tim u vezi izražavaju rezervu i neke evropske zemlje, ali i one u regionu.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaral­i su u nedelju u Parizu o problemu Kosova, kao i o ekonomskoj saradnji. To je bio prvi susret nemačke kancelarke i srpskog predsednik­a nakon što je Angela Merkel iznela stav da se Nemačka protivi razgraniče­nju.

Ambasador Šib kaže da je to bio dobar i dugačak susret održan na inicijativ­u savezne kancelarke Nemačke, da se u njemu govorilo o dijalogu, normalizac­iji između Beograda i Prištine, o ekonomskim odnosima i o situaciji u regionu.

Odnosi Srbije i Nemačke su veoma dobri, ocenjuje on. Mi podržavamo put Srbije u EU i pratimo to konstrukti­vno, rekao je Šib za N1.

- Mi smo jednostavn­o zabrinuti da, ako bi došlo do promena granica ili razmene

„Angela Merkel je u više navrata javno iznela svoj stav... Bilo je spekulacij­a da li će se stav Nemačke promeniti - ali ne, nemački stav ostaje isti“

teritorija, to bi moglo da ima svoje implikacij­e u regionu - kaže Šib.

To će, kaže, možda doprineti rešavanju kosovskog problema, ali će otvoriti druge probleme u drugim delovima regiona, dodaje:

- Ako posle svih ovih sukoba koje smo imali u regionu ponovo crtamo nove granice, onda smo veoma zabrinuti da to može poremetiti stabilnost u regionu.

Ambasador kaže da postoji čitav niz pitanja - vlasnička pitanja, pitanja manjina, crkvene baštine - sa kojih se skreće pažnja.

- I stiče se utisak - samo ćemo malo razmeniti teritorije i razrešićem­o kosovski čvor, a to nije tačno i iluzorno je - dodaje on.

Nemačka zna da dijalog ne napreduje, ali rekli smo da moramo dati novi impuls da bismo napredoval­i jer plan, dinamika postoji i celi spektar tema koje sam naveo moramo razmotriti.

Ocenjuje da je sastanak Merkelove sa Vučićem još jedan impuls za taj proces.

- Mi cenimo što je predsednik rekao da želi da nastavi dijalog, i mi ga želimo podržati - rekao je ambasador..

 ??  ?? ambasador nemačke tomas šib
ambasador nemačke tomas šib

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia