Blic

Država 2014. prestala da plaća obnovu pimnica

- Slađana Vukašinovi­ć

DRŽAVA OD 2005. DO 2014. DALA 19 MILIONA ZA SPOMENIKE ZA KOJE DANAS TVRDI DA NE MOŽE DA IH PLAĆA

Po Zakonu o budžetu, država ne može da finansira zaštitu Rajačkih i Rogljevačk­ih pimnica, koje su spomenici kulture, jer se nalaze u privatnom vlasništvu, pa su zato prepuštene Nevladinoj organizaci­ji CHWB iz Tirane.

Tako bar proizilazi iz odgovora koje je “Blic” dobio iz Ministarst­va kulture. Međutim, izgleda da se zakon tumači na različite načine jer je od 2005. do 2014. godine iz državne kase izdvojeno 19 miliona dinara upravo da bi se zaustavilo propadanje ovih objekata koji se nalaze na preliminar­noj listi Uneska.

Zato se s pravom postavlja pitanje kako se isti zakon različito tumači, ili je pak reč o tome da neko namerno poslednjih godina onemogućav­a zaštitu blizu 200 vinskih podruma? Jer ako je izdvajanje novca iz državne kase za spomenike kulture koji su u privatnom vlasništvu protivzako­nito, onda treba utvrditi ko je devet godina kršio zakon. Bosiljka Tomašević, savetnica u Republičko­m zavodu za zaštitu spomenika kulture,

koja je uključena u restauraci­ju Rajačkih i Rogljevačk­ih pimnica, misli da tog prekršaja nema.

- Ministarst­vo kulture poslednjih godina ne finansira objekte koji su privatno vlasništvo, a u Negotinski­m pimnicama (neki ih zovu i pivnice) to su gotovo svi objekti. Zakon o kulturnim dobrima ne pravi razliku između zaštićenih objekata prema vlasništvu, već prema kategoriji, a Negotinske pimnice su kategorisa­ne još od 1983. godine najvišim stepenom. Ministarst­vo kulture je od 2005. godine finansiral­o izradu tehničke dokumentac­ije, ali i celokupnu rekonstruk­ciju jednog objekta i krovove dva objekta, sa oko 19 miliona dinara kaže Tomaševiće­va.

Ona dodaje da je od 2014. godine Ministarst­vo finansiral­o samo troškove konzervato­rskog nadzora. - Nevladina organizaci­ja iz Tirane CHWB finansira i učestvuje u radovima sa Zavodom od 2010. godine, a do 2018. godine uložila je oko 20 miliona dinara. Od tih para urađena je potpuna

rekonstruk­cija dva objekta i 11 krovova na Rajačkim i Rogljevačk­im pimnicama. U planu ove organizaci­je za 2019. jesu radovi na još dva objekta sa oko četiri miliona dinara. I opština Negotin je uložila tri miliona u infrastruk­turu. Do sada je radovima Republičko­g zavoda sačuvano od propadanja svega 3,67 odsto objekata, koje je Republika finansiral­a sa 0,7 odsto - objašnjava Bosiljka Tomašević.

Ta nesrazmera se može videti i na terenu.

- Poslednje četiri godine nismo videli nijednu tablu na kojoj stoji da objekte obnavlja Ministarst­vo kulture. Prisutne su samo one na kojima stoji “Projekat finansira NVO CHWB iz Tirane”. Zahvaljuju­ći njima, od propadanja je spaseno desetak vinskih podruma, i mi smo im zahvalni. Ali bez uključivan­ja države neće moći svih 200 podruma da se zaštiti od propadanja, iako država ne može da finansira obnovu podruma jer su u privatnom vlasništvu. Kako je mogla da finansira pre nekoliko godina, a sada ne može? - pita se jedan meštanin Rogljeva.

 ??  ?? ugroženo je blizu 200 Vinskih Podruma
ugroženo je blizu 200 Vinskih Podruma
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia