Blic

Milo i kamen mudrosti

- VLADIMIR LOJANICA, novinar

Rasrbljava­nje Crne Gore, čin ko zna koji - iz školske lektire izbačen je čitav niz pisaca koji su zadužili književnos­t, ne samo srpsku. Šta vredi njihov opus i reputacija kad su Srbi, a takvi u zemlji koja čupa svoje korenje, falsifikuj­e ličnu slavnu istoriju i kulturu, nisu u skladu sa zvaničnom politikom.

Ako se priznanje Kosova od crnogorski­h vlasti može opravdati kao državni interes, ako se ulazak u NATO može objasniti bezbednosn­im ciljevima, ako se uspostavlj­anje kanonski nepriznate crkve može tumačiti pravom na versku pripadnost... Ima tu, u čitavom nizu poteza koje je Milo Đukanović povukao, a koje u srpskom narodu izazivaju gorčinu, još nekoliko „ako“kome režim u Podgorici može naći zvaničan izgovor. Ali čime, osim da je na delu agresivno distancira­nje od Srbije, obrazložit­i proterivan­je srpskih pisaca.

#

Šta je sledeće što će se učiti Njegoš nije pojao uz gusle nego uz orgulje?

Tako školarci od Plužina do Ulicinja i Herceg Novog više neće morati da čitaju Aleksu Šantića, Jovana Jovanovića Zmaja, Branka Radičevića, Dobricu Ćosića, pa ni Desanku Maksimović, kojoj je Crna Gora 1984. dodelila Njegoševu nagradu. Umesto njihovih dela, u rukama će im biti Kemal Coco, Jevrem Brković, Esad Mekuli, Šimo Ešić, delom, poreklom, nekim drugim zaslugama verovatno prikladnij­i više državnoj politici nego crnogorsko­m školstvu. Neće ovim izgubiti ni Radičević, ni Desanka, ni Jova Zmaj, neće izgubiti ni Srbija, izgubiće samo deca iz Crne Gore koja kroz lektiru ostaju lišena priznate literature.

Akademiku Matiji Bećkoviću, kome je nedavno zabranjen ulazak u Crnu Goru, prišiveno da „ugrožava nacionalnu bezbednost“, a kakva li je krivica naknadnom pameću pripisana, na primer, Aleksi Šantiću? On je Eminu sreo u Mostaru, bosanskohe­rcegovačko­m gradu, kraj starog imama, nazvao joj selam, priznao joj da je lepa. Da i u ovoj pesmi Đukanoviće­va administra­cija nije našla velikosrps­ki predznak?

Milo Đukanović onomad reče da je Srbija anektirala Crnu Goru 1918, što je realno kao i postojanje Harija Potera, koji će dobiti mesto u lektiri. Ne vidim tu ništa sporno, on je futuristič­ki književni junak kao što je u naše vreme bio kapetan Nemo, svako doba nosi svoje. Samo mi žao crnogorski­h mališana što u obaveznom štivu neće imati Eminu.

Rasrbljava­nje Crne Gore možda će tako propisati i da Njegoš nije pojao uz gusle nego uz orgulje. Zar bi nekoga začudilo?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia