Blic

Ponosna sam uložili smo 20

LEJLA HADŽIĆ, DIREKTORKA NVO CHWB ALBANIJA,

- Slađana vukašinovi­ć

Rajačke i Rogljevačk­e pimnice su nebrušeni dijamant srpske i svetske kulturne baštine, ja sam se u njih zaljubila pre šest godina, i ponosna sam što organizaci­ja na čijem sam čelu učestvuje u njihovoj obnovi.

To za “Blic” kaže Lejla Hadžić, direktorka nevladine organizaci­je CHWB Albanija, Sarajka koja živi u Tirani , koja je srpskoj javnosti nepoznata, iako je zaslužna što su mnogi naši spomenici kulture njenim angažovanj­em zaštićeni od propadanja.

Na prvi pogled nestvarni podaci za biografiju nekog ko živi na trusnom nacionalno­m prostoru Balkana, gde su još sveža sećanja na ratna dešavanja iz devedeseti­h, ali i gde ne blede vekovni animozitet­i nekih naroda, pre svega srpskog i albanskog. Te animozitet­e ona je vešto uspela da prevaziđe, doduše u sferi kulture, a ne politike, ali i to je za početak dobro. Zato je malo nejasno zašto na ovakve ljude ponekad zaborave mediji, ali i neke srpske državne institucij­e, koje su u pokušaju da dokažu da su u pravu spremne i da žrtvuju nečiji integritet, smeštajući ih u države u kojima nisu, kao što je Švedska, a sve zarad sumnje da ih javnost ne osudi zbog toga što novac za obnovu srpskih spomenika kulture stiže iz Tirane.

Te porive nema Lejla Hadžić i ne želi da komentariš­e razloge zašto srpsko Ministarst­vo kulture insistira da u javnosti pokaže da Rajačke i Rogljevačk­e pimnice finansira švedska, a ne albanska nevladina organizaci­ja.

- Ljudi kojima mi pomažemo znaju i ko smo i šta smo i odakle smo i meni lejla hadžić, direktorka nvo chwb albanija

je to najvažnije. Mi prilikom ulaska u ovaj projekat, a to je bilo 2010. godine, nismo imali poriv nacionalno­g, već svetskog značaja ovog kulturnog dobra, koje ima neprocenji­vu vrednost. Njih nam je otkrila Bosiljka Tomašević iz Republičko­g zavoda za zaštitu spomenika, kada nam je u okviru projekta njene kuće “100 krovova u Srbiji” predložila da krenemo sa njihovom obnovom. Zajedno sa kolegom iz Tirane

 ??  ?? nvo je za pimnice saznala iz projekta „!"" krovova u srbiji”
nvo je za pimnice saznala iz projekta „!"" krovova u srbiji”
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia