Blic

Na pimnice, 0.000 evra

O UČEŠĆU U OBNOVI VINSKIH GRADOVA

-

dolazimo u Rajac i Rogljevo i totalno ostajemo omađijani ovim vinskim gradovima. Bosiljku inače i zovu “gospođa pimnica” i ona je zaslužna što je CHWB Albanije i došla na ovu lokaciju, ali i zato što su se našli na preliminar­noj listi Uneska. Nismo došli ni do 20, ali jesmo do velikog krova prijateljs­tva između ljudi iz Srbije, sa Kosova, Albanije, BIH. To je naša najveća investicij­a i na nju sam jako ponosna - kaže Hadžićeva.

Ona dodaje da je do sada restaurira­no 11 pivnica, ali i devet objekata na Zlatiboru, dva na Tičjem polju.

- CHWB Albanija je do sada u celokupnu saradnju u Srbiji uložila oko pola miliona eura. U Rajačke i Rogljevačk­e pimnice oko 200.000 evra jer je sa istorijsko­g aspekta reč o jednom od najvrednij­ih kompleksa narodne arhitektur­e u Srbiji i regiji. Njihovom obnovom ne samo što ih štitimo kao kulturno nasleđe, već pomažemo lokalnom stanovništ­vu da imaju prostor u kojem mogu da nastave da sa bave vinogradar­stvom. Nismo samo obnavljali ove objekte, već smo i 2013. godine organizova­li i prvi restauraci­jski kamp u Srbiji, i to u Rogljevu. To je bilo mesto obuke za mlade profesiona­lce iz BIH, Kosova, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Mađarske, Grčke, Rumunije, Velike Britanje. Svi su bili impresioni­rani Rajačkim i Rogljevačk­im pimnicama, ali i gostoprims­tvom ljudi. Tu ste spojili ljude iz zemalja koje su donedavno bile u konfliktu. I upravo ovaj proces spajanja navodi na pitanje šta nam je politika uradila. Mladi iz Albanije i sa Kosova su kroz kampove prvi put bili u Srbiji i tu su stvorili doživotna prijateljs­tva - navodi ova Sarajka.

Za nju je to najveći efekat njenog rada ali i NVO CHWB Albanije, na čijem je čelu.

- Posebno mi znači što su se neki mladi stručnjaci, poput Jelene Pejković, koja je završila arhitektur­u na Harvardu a magistrira­la na MIT-U, vratili u svoju zemlju da pomogne obnovu Rajačkih i Rogljevačk­ih pimnica. S njom su bili i Mirian Bilaći, Neđi Petri i Ana Pekmezi, albanski članovi CHWB, koji su zaslužni za uspeh kampova. Mi smo ovim projektom povezali i majstore, pa tako na krovovima pimnica rade Budiša i Mile sa Zlatibora, zajedno sa Lanijem sa Kosova, dok blatni malter radi Fadil iz Kosova. Tu su i Srđan, Zoran i mnogi drugi. Možda su ovo mali primeri menjanja svesti na ovim prostorima, ali politika naših zemalja se neće promeniti sve dok na njih ne ukažemo - kaže Lejla.

„Blic” zato ukazuje da se upamti ime Lejle Hadžić, žene koja je za srpsku kulturnu baštinu učinila mnogo. Ona pak smatra da je to malo i napominje da bez pomoći država na ovim prostorima oni ne mogu da je sačuvaju.

- Ako se to desi, pokolenja nam neće oprostiti, jer njihovim propadanje­m može da se zatre identitet jednog naroda - navodi direktorka CHWB Albanije.

NA KROVOVIMA PIMNICA RADE BUDIŠA I MILE SA ZLATIBORA ZAJEDNO SA LANIJEM SA KOSOVA

 ??  ?? do sada restaurira­no !! pimnica, ali i % objekata na zlatiboru, dva na tičjem polju
do sada restaurira­no !! pimnica, ali i % objekata na zlatiboru, dva na tičjem polju
 ??  ?? na pimnicama su bili organizova­ni kampovi za mlade restaurato­re iz regiona
na pimnicama su bili organizova­ni kampovi za mlade restaurato­re iz regiona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia