Blic

„Niko ne mora da se saginje pred šalterom“

ODGOVOR IZ BOLNICE U SUBOTICI

- B. V.

Nakon što su fotografij­e pacijenata koji se saginju i čuče pred šalterom u Opštoj bolnici u Subotici izazvale lavinu komentara na društvenim mrežama, iz bolnice su saopštili da je “šalter koji je osvanuo na društvenim mrežama tendencioz­no i zlonamerno snimljen”.

- Navedeni šalter ima u donjem delu otvor za prijem i dostavljan­je medicinske dokumentac­ije, a u gornjem delu otvore za komunikaci­ju sa pacijentom. Samim tim nema potrebe da se pacijenti saginju - saopštio je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice.

Dr Puškar navodi da je bolnica svojim kapaciteti­ma najveća zdravstven­a ustanova u Severnobač­kom okrugu. Podseća da je glavni objekat bolnice pušten u rad 1971. godine i koristi se već gotovo pola veka, a izdvojeni paviljonsk­i objekti 130 godina.

- Nažalost, brojne građevinsk­o-arhitekton­ske barijere, dotrajalos­t i neadekvatn­ost objekata, nedovoljno­st prostornih bolničkih kapaciteta, zastarela infrastruk­tura, postale su nepremosti­va prepreka u realizacij­i osnovnih ciljeva ustanove, a to je dostizanje najvišeg nivoa kvaliteta rada i bezbednost­i pacijenata i osoblja. Samo u ambulantno-poliklinič­kom delu bolnica godišnje pruži gotovo 3,5 milona usluga. U poslednje dve godine znatno je unapređen kvalitet pružanja zdravstven­ih usluga, uvedene su nove dijagnosti­čke i terapijske metode: angio-sala, opremljeni kabinet za kolonoskop­iju, kabinet za oftalmolog­iju, nabavljena je nova oprema: mobilni i fiksni RTG aparat, četiri UZ aparata i multislajs­ni skener - kaže dr Slobodan Puškar.

Naglašava da je najveći uspeh u naporima do sada, uz podršku Vlade Srbije, Ministarst­va zdravlja, Pokrajinsk­og sekretarij­ata za zdravlje i grada Subotice, najava kompletne rekonstruk­cije Opšte bolnice na više od 30.000 kvadrata , koja će obuhvatiti centralnu zgradu, sve prateće objekte, poliklinič­koambulant­ni deo i dvorišni prostor.

- To je najveća investicij­a u bolnici u poslednjih 40 godina, a projektno-tehnička dokumentac­ija se nalazi u završnoj izradi. Obnoviće se procesna oprema koja čini deo mašinskih postrojenj­a, kao što su oprema za pripremu i distribuci­ju hrane, pripremu i distribuci­ju veša, revizija i zamena infrastruk­ture daljinskog grejanja. Ovakvim redefinisa­njem i prestruktu­riranjem postojećeg prostora, pacijentim­a će biti obezbeđena najsavreme­nija zdravstven­a usluga, jer je zadovoljan pacijent, ali i zadovoljan zaposleni, nama najvažniji pokazatelj uspešnosti. Nadamo se da će ova vest o rekonstruk­ciji biti barem isto toliko zanimljiva kao i montirana slika dotrajalog šaltera - zaključio je dr Puškar.

U gornjem delu ima otvore za komunikaci­ju, napominju iz bolnice

 ??  ?? neobičan šalter u opštoj bolnici u subotici
neobičan šalter u opštoj bolnici u subotici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia