Blic

SLUČAJ NARODNO POZORIŠTE Dani odluke za Savić

Predsednik Upravnog odbora je podneo ostavku, upravnik je navodno izviždan u subotu uveče u pozorištu, glumci od četvrtka stupaju u štrajk ako on ne ode, da li će Vlada reagovati i smeniti ga? KRIZA U NACIONALNO­M

- Milojko božović

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić je izviždan nakon operske predstave „Trubadur”, kojom je dirigovao. Ovo je objavljeno na fejsbuk stranici inicijativ­e „Nije umetnički ćutati” koja okuplja umetnike i zaposlene u nacionalno­m teatru, koji više od mesec dana traže Savićevu ostavku.

„Da li će na sajtu Narodnog pozorišta izaći sledeća vest: ‘Proslavlje­ni umetnik, maestro Dejan Savić, nakon dirigovanj­a operske predstave ‘Trubadur’ Đuzepa Verdija, doživeo zviždanje i povike ‘ua’ od strane mnogobrojn­e publike?’, stoji na stranici “Nije umetnički ćutati”.

U komentaru na tu objavu je dodat opis situacije: „D. Savić je večeras doživeo nešto što se nije jako dugo dogodilo (ako se ikada dogodilo, ja se ne sećam, a u Operu odlazim mnogo decenija)... u sali je bio MUK na početku predstave... bez aplauza dirigentu (aplauz je normalna pojava, pozdrav, počast...) kada se popeo na svoj dirigentsk­i pult, a na kraju je doživeo UA i zvižduke... Ionako jedva čujan aplauz, jer je bila loša predstava, jenjavao je kada se pojavio... Ali, BRAVO ZA PUBLIKU!”

Dejan Savić, iako je prema našim saznanjima obećao ministru kulture Vladanu Vukosavlje­viću pre 12 dana da će podneti ostavku, preinačio je svoju odluku i odbija da napusti funkciju. Kako saznajemo, pri stavu da Savić treba da ode je i premijerka Ana Brnabić, pa tim oko nje već neko vreme ubeđuje Vladimira Dekića iz Ansambla „Kolo” da preuzme upravničko mesto u Narodnom pozorištu. O tome je trebalo

 ??  ?? predsednik upravnog odbora u ostavci aleksandar gatalica i upravnik dejan savić
predsednik upravnog odbora u ostavci aleksandar gatalica i upravnik dejan savić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia