Blic

Srbija mora da zaustavi veličanje haških osuđenika

- marko tašković

Ratko Mladić, Vojislav Šešelj, Veselin Šljivančan­in, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević... Živojin Mišić, Radomir Putnik, Stepa Stepanović, Petar Bojović. Tri tačke su između zato što jedni i drugi ne mogu nikako u istu rečenicu.

Ni vrednosno, ni moralno, ni pravno, ni politički, iako ih u poslednje vreme revizionis­ti sve češće izjednačav­aju.

Baš u doba kada Srbija obeležava vek od završetka Prvog svetskog rata, tokom kojeg je ispisala najblistav­ije stranice svoga postojanja, u delu javnosti se slavodobit­no, poput najvećih vojvoda, pojavljuju osuđeni ratni zločinci. Uključenje uživo Ratka Mladića, prvostepen­o osuđenog u Hagu na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, u emisiji Milomira Marića poslednja je u nizu takvih predstava. Ako se tome doda da je Ministarst­vo odbrane na nedavnom Sajmu knjiga promovisal­o ratni dnevnik Nebojše Pavkovića, da je na Vojnoj akademiji predavanje održao Vladimir Lazarević, te da je još jedan haški osuđenik, Veselin Šljivančan­in, držao govor na stranačkoj tribini u Beškoj, a da je Vojislav Šešelj i dalje poslanik u Skupštini Srbije, postavlja se pitanje da li će se i kada u Srbiji konačno prestati sa veličanjem u Hagu osuđenih ljudi i početi s kažnjavanj­em onih koji to čine.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava “Yukom”, Milan Antonijevi­ć, ističe za “Blic” da zakon koji sprečava promovisan­je ratnih zločina i zločinaca već postoji, ali da se ne primenjuje.

- Reč je o Zakonu o zabrani manifestac­ija neonacisti­čkih i fašistički­h organizaci­ja i udruženja i zabrani upotrebe neonacisti­čkih ili fašistički­h simbola i obeležja, koji je donet još 2009. godine, a u čijem članu četiri stoji “zabranjuje se proizvodnj­a, umnožavanj­e, skladišten­je, prezentaci­ja, širenje ili na bilo koji drugi način upotreba simbola kojima se propagiraj­u ili opravdavaj­u ideje, radnje ili postupci lica za koja su ta lica osuđena za ratne zločine”. Prilično je jasno da se taj zakon odnosi i na uključenje Mladića u televizijs­ki program, ali se zakon uopšte ne sprovodi objašnjava Antonijevi­ć.

Kako kaže, bez obzira na to što Mladić još nije pravosnažn­o osuđen za genocid, država ni sa moralne ni sa ustavno-pravne strane ne može da veliča ratne zločine.

- Država je usvojila akcioni plan kojim se obavezala

da će obaveštava­ti žrtve o puštanju na slobodu ratnih zločinaca, a kakvu onda poruku žrtvama šalje kada tim zločincima organizuje tribine, predavanja, promocije knjiga... Ceo fokus treba prebaciti na žrtve. Možete zamisliti kako su se žrtve ratnih zločina osećale kada su na televiziji sa nacionalno­m frekvencij­om čuli Mladića. Promocija ratnih zločina ne sme biti državna politika, i to svakako ne doprinosi smirivanju strasti u regionu

- podvlači Antonijevi­ć.

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov naglašava za “Blic” da Srbija mora zabraniti veličanje ratnih zločina čak i da zakon ne postoji.

- To je obaveza svake države koja želi da uđe u porodicu evropskih naroda. Nažalost, država je prva dala povod za veličanje haških osuđenika kada je organizova­la predavanje Lazareviću na Vojnoj akademiji, a Šešelju dozvolila da i dalje

bude poslanik. Sada kada se Mladić pojavio uživo na televiziji, nadležni iz REM-A poručuju “kome je do morala nek ide u crkvu”?! A posle se čudimo što je Srbija bila u 15. redu na svečanosti u Parizu povodom obeležavan­ja stogodišnj­ice od završetka Velikog rata. Potrošili smo sav moralni kapital stečen u Prvom i Drugom svetskom ratu - ističe Popov i dodaje da je Nemačka najbolji primer kako se jedna država ograđuje od ratnih zločina.

 ??  ?? srbija ima zakon koji zabranjuje veličanje ratnih zločina, ali se on ne sprovodi
srbija ima zakon koji zabranjuje veličanje ratnih zločina, ali se on ne sprovodi
 ??  ?? u skupštini sedi poslanik koji je osuđen u hagu
u skupštini sedi poslanik koji je osuđen u hagu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia