Blic

Nemoguće porediti junake Velikog rata i aktere 90-ih

-

Paralela između istaknutki­h srpskih vojvoda Prvog svetskog rata i visokih vojnih starešina iz ratnih devedeseti­h se ne može povući, baš kao što se ne mogu porediti ta dva oružana razdoblja. O tome nas uči istorija.

Istoričar Dejan Ristić ističe za “Blic” da naučna istoriogra­fija stoji na stanovištu da ne postoje osnovi za takva poređenja, toliko učestala u ovdašnjoj javnosti u poslednje vreme.

- Prvi svetski rat bio je globalni sukob koji je otpočeo napadom Austrougar­ske na Srbiju. Naša zemlja je vodila odbrambeno­oslobodila­čki rat. Nema istorijski­h podataka da su pripadnici Srpske vojske ikada, u razdoblju između 1914. i 1918. godine, počinili ma i najmanji ratni zločin. S druge strane, pripadnici okupacione oružane sile kontinuira­no su činili ratne zločine nad zarobljeni­m vojnicima i oficirima Srpske vojske, odnosno nad nedužnim civilima naglašava Ristić i dodaje da nakon velikih pobeda na bojnom polju, koje su se odigrale kroz čitav niz izuzetnih bitaka, Srbija iz Prvog svetskog rata izašla kao država pobednica.

Kako kaže, rat koji je na simboličan način obeležio početak prethodnog veka, a bio je to Prvi svetski rat, nema nikakvih dodirnih tačaka sa oružanim sukobima koji su obeležili kraj veka.

- Ratovi za jugosloven­sko nasleđe predstavlj­aju unutrašnji, građanski sukob, sa izraženim elementima međunacion­alnog i međuversko­g konflikta, i po tome se suštinski razlikuju od karaktera Prvog svetskog rata. Tokom tih ratova došlo je, nažalost, do masovnih zločina nad civilima koje su sprovodile sve sukobljene strane. Oružane sukobe, do kojih je došlo u između 1991. i 1999. godine nisu, poput onih iz Prvog svetskog rata, obeležile velike bitke. Drugim rečima, generali Pavković ili Lazarević nisu i ne mogu biti isto što i vojvode Putnik, Stepanović, Mišić i Bojović. Istorijski kontekst u kome su svi oni delovali međusobno je potpuno različit - smatra Ristić.

Istorija je pokazala da relativiza­cija zločina nikada nije bila uspešna.

- Ukoliko bismo, pak, želeli da povučemo paralelu sa sličnim slučajevim­a u evropskoj istoriji, uočili bismo da nakon Prvog, a posebno posle Drugog svetskog rata, nije dolazilo do zvaničnih pokušaja relativiza­cije zločina, odnosno predstavlj­anja pojedinaca osuđenih za njihovo sprovođenj­e kao istaknutih ličnosti. Stoga su pokušaji da se to učini u našem slučaju, od strane istorijske istine i nauke, unapred osuđeni na neuspeh - zaključuje Ristić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia