Blic

Spremni da zaštitimo Srbe od nasilja na KIM

- Tanjug

Novopostav­ljeni komandant američke baze Bondstil na Kosovu Roj Makareg izjavio je u intervjuu Tanjugu, prvom za srpske medije nakon preuzimanj­a komande, da će njegova jedinica „biti spremna da izvede operacije u slučaju bilo kakvih nasilnih delovanja kako bi održali bezbednost i sigurnost”.

On je tako odgovorio na pitanje kakva bi bila reakcija Multinacio­nalne borbene grupe Istok pod njegovom komandom u slučaju izbijanja nasilja nad Srbima nakon eventualno­g proglašenj­a kosovske vojske na Dan albanske zastave.

- U vezi sa glasanjem o transforma­ciji KBS 28. novembra, to je politički proces, ali ako se to desi, mi ćemo naravno biti u stanju da reagujemo. Trenutna pozicija KFOR-A je da postoji mandat za KBS koji je na snazi. Ako taj mandat evolvira, onda će Severnoatl­antski savet i NATO saveznici morati da ponovo procene naše angažovanj­e na Kosovu, rekao je Makareg i dodao:

- Ja kao komandant borbene grupe Istok moram da se usredsredi­m na moju misiju, a to je misija KFOR-A, koju ćemo izvršiti onako kako nam komanda bude dala smernice, bićemo u sinhroniza­ciji sa bilo čime što nam komanda KFOR i NATO saveznici i vođstvo NATO kažu da radimo.

On je rekao i da su vojnici spremni i istreniran­i.

- Imamo sjajan tim koji može da izvede bilo koju operaciju, spremni smo.

Na pitanje da li je iz sedišta NATO dobio konkretne instrukcij­e vezane za 28. novembar, Makareg je odgovorio odrično:

- Kratak odgovor, nisam.

Upitan kako će se u Bondstilu snaći u misiji održavanja mira, potpuno drugačijoj u odnosu na funkciju u gardi američke vojske gde je bio kontrolor za budžet, Makareg kaže da ima “raznovrsno iskustvo”.

- Moj prethodni posao jeste bio da radim kao kontrolor Nacionalne garde, ja zaista jesam upravljao budžetom od 16 milijardi

dolara za sve 54 američke savezne države i teritorije... Ja na to gledam kao na liderstvo. Imao sam iskustva i u operacijam­a, komandovao artiljerij­skim bataljonom, tako da sam uveren da mogu da izvedem ovu misiju ocenio je Makareg.

Na pitanje o poslu koji je obavljao u Pentagonu, gde je bio jedan od pet zamenika u Ministarst­vu odbrane SAD,

Makareg je kazao da će mu to “biti od velike pomoći”.

- Rad u NATO okruženju se dosta zasniva na odnosima, saradnji i radu sa ljudima. U Pentagonu se sve svodi na odnose. Ova misija je totalno drugačija od Iraka i Avganistan­a i mislim da će mi mnogo pomoći što sam radio na tom nivou - rekao

je Makareg.

 ??  ??
 ??  ?? radio s parama, al ima i ratno iskustvo
radio s parama, al ima i ratno iskustvo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia