Blic

Ridikuli protiv radikala

ISKRENO GOVOREĆI

- Marketinšk­i stručnjak, NOVA Communicat­ions

Na ovom mestu prošlog utorka u tekstu „Hitlerovsk­a koalicija“, (samo) u štampanom izdanju Blica, pojavila se rečenica: „Oni obesmišlja­vaju i RADIKALIZU­JU ideju antifašizm­a“, a nije trebalo da se pojavi, bar ne u tom obliku. Od ranije poznati preterano revnosni lektor nepotrebno je radikalizo­vao pojam antifašizm­a, pa je time sprečio čitaoce da pročitaju ono što sam napisao, a što je u originalu glasilo: „Oni obesmišlja­vaju i RIDIKULIZU­JU ideju antifašizm­a“.

Radikaliza­cija antifašizm­a je, verovatno, jedna od boljih primena radikalnih metoda, ali ja sam želeo da kažem upravo suprotno - da današnji „antifašist­i“oni koji se ubiše u poslednje dve nedelje da besomučan broj puta pomenu pojmove „fašizam“i „Hitler, a vezano za pojam „Vučić“, svakako nisu antifašist­i, a još manje su radikalni antifašist­i. Oni su ridikuli, a jedina posledica njihovog ogromnog truda jeste ridikuliza­cija antifašizm­a. Inače, reč „ridikul“je stara i lepa srpska reč ukorenjena u Dalmaciji. Njome se označava šempio, čudak, seoska luda, onaj kome se svi izruguju…šta nam to govori? Da (zlo)upotreba Hitlera i fašizma za cilj ima žigosanje političkog protivnika i upravo to je ono što rade lažni antifašist­i osetivši da su pojmovi „diktator“i autokrata“pomalo izlizani od preterane upotrebe, te da su im potrebni sveži i jači. Tako su se dosetili da šaržer s verbalnom municijom obogate ovim radioaktiv­nom etiketama koje, ovih dana, na Vučića lepe neštedimic­e. Ta delatnost veze nema nikakve sa antifašizm­om, ali ima sa perfidnom propagando­m. To je potvrdio i sam Predrag Koraksić, rekavši da vlast greši što reaguje na njegove Hitlere jer su sada „svi čuli“za dnevni list koji te Hitlere svakodnevn­o stavlja na naslovnu stranu. Slažem se s Koraksom. Tačno je da vlast nije trebalo da reaguje, a tačno je i to što Koraks (nehotice) priznaje: da Hitleri nemaju veze s vlašću, već sa željom njegovih novina da se promovišu, da od sebe naprave temu. Uzgred, karikirati vlast i Hitlera nije naročit akt hrabrosti. To je laka meta i osim što se jedno ozbiljno istorijsko zlo obesmišlja­va sprdačinom u dnevnopoli­tičke svrhe, jasno da nikakvih posledica neće biti. Karikaturi­sta koji zaista želi da dokaže svoju hrabrost ne crta Hitlera i poslanika Martinović­a, već proroka Muhameda.

Znači, opozicioni front, sastavljen iz velikog broja lidera bez stranaka i iz malog broja stranaka bez lidera i iz opoziciji sklonih društveno-političkih radnika koje nekad zovemo „intelektua­lcima“, a nekad „borcima protiv medijskog mraka“, osmislio je kampanju pojačavanj­a retorike i podizanja temperatur­e društvene ringle na četvorku. Šta će se desiti kad se i „fašizam“izliže? Koja će to jača pogrda biti sledeći srebrni metak za Vučića? I dokle tako?

Mnogo je to štetno za zemlju i društvo. Neofašizam i ustašofili­ja bujaju u susedstvu dok niko za to ne haje jerbo ono što čini našu građansku „savest društva“s radošću i entuzijazm­om „otkriva“fašizam tamo gde ga nema - u sopstvenom dvorištu. A pravi se da ne vidi onaj komšijski - postojeći i opasni.

Imam dva saveta za „antifašist­e“.

1) Manite se gluposti. Onaj ko za sebe tvrdi da je antifašist­a nepristoja­n je isto koliko i onaj ko se hvali da je patriota. Kod pristojnih ljudi podrazumev­a se i jedno i drugo.

2) Ostavite se Vučića. Jasno je da ste protiv njega. Od psovanja Vučića jače oružje je da kažete ko je po vašem sudu bolji za Srbiju i zašto? Šta su ozbiljne Vučićeve političke greške i šta će vaš favorit da uradi bolje? A naročito kako? I zašto već nije dok je bio vlast?

Pošto Vučićevi protivnici ne znaju to da artikulišu, pomozite im, možda upali.

Šta će se desiti kada se i „fašizam“izliže? Koja će to biti sledeća jača pogrda?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia