Blic

Žestok pritisak na afričke zemlje da glasaju za Kosovo

GENERALNU SKUPŠTINU INTERPOLA OBELEŽILE BROJNE NEPRAVILNO­STI PRED DANAŠNJE IZJAŠNJAVA­NJE

- Mihailo jovićević

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Turska vršile su juče snažan pritisak na pojedine države, pre svega afričke, da danas glasaju za prijem Kosova u Interpol, saznaje “Blic”.

Naime, predstavni­ci Gvineje požalili su se u Dubaiju na pritiske kojima su izloženi da podrže Prištinu, a kako su preneli, upravo ove tri zemlje prednjače u pritiscima.

- Zadatak nekih članova delegacija ove tri zemlje je da u pauzama zasedanja Generalne skupštine Interpola u stopu prate predstavni­ke iz Afrike kako bi ih, uz brojne pretnje, naterali da podrže tokom glasanja Prištinu - navodi naš izvor sa Generalne skupštine Interpola u Dubaiju. Predstavni­ci Gvineje su naveli da su oni samo jedna od afričkih zemalja koja je izložena pritiscima pošto su sličan problem imali i članovi delegacija iz nekih drugih delova sveta, poput Bahreina.

Predstavni­ci Gvineje su ispričali i neke detalje tvrdeći da se dešava da se ljudi iz tri pomenute zemlje “bukvalno ne odvajaju od predstavni­ka pojedinih država”, ali i da im “prete i ucenjuju ih”.

- Predstavni­ci zemalja koje su izložene pritiscima su šokirani navalentno­šću i činjenicom da ne prezaju ni od čega kako bi ih ucenili i promenili njihovu odluku - navodi izvor „Blica“iz Dubaija.

Ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović izneo je juče sumnje u legitimnos­t procesa glasanja i naveo da se politizaci­ja Generalne skupštine Interpola nastavlja, ne samo od strane zemalja koje su priznale nezavisnos­t Kosova, već i od Generalnog sekretarij­ata te policijske organizaci­je.

- Tokom drugog dana zasedanja uočena je namera da se zbune države o načinu na koji se glasa, navodeći kako će biti moguće ostvariti uvid u rezultate glasanja, a svesno izostavlja­jući činjenicu da se to ne odnosi na tajno glasanje. Pored nejasnih obaveštenj­a, koja su ne samo neblagovre­mena, najavljuje se i procedura da ukoliko dođe do glasanja u kome takozvana država Kosovo ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će se potom odrediti pauza, a onda nakon pauze ide se na novo glasanje. To je potpuno suprotno pravilima, koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze. Očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbedi potrebna većina ukoliko je ne bude bilo u prvom glasanju - objasnio je Stefanović.

U Dubaiju je pre dva dana počelo zasedanje 87. Generalne skupštine Interpola, a danas bi trebalo da se glasa o zahtevu prištinski­h vlasti da budu primljeni u tu policijsku organizaci­ju. Prvog dana je na zasedanju zabeležen incident, kada je došlo do provokacij­a prištinske delegacije na račun predstavni­ka MUP-A Srbije, koje su se završile na ivici fizičkog incidenta.

Osim toga, potpuno mimo procedura, Generalni sekretarij­at Interpola preuzeo je predsedava­nje Skupštinom. Umesto da Južnokorej­ac Kim Džong Jang vodi sednicu, što je bio isključivo njegov zadatak, on je reč predao savetnici za pravna pitanja, Amerikanki Meri Rodrigez, koja je na svoju ruku tumačila prigovore zemalja, uključujuć­i i prigovore Srbije, koje su iznele primedbe na program rada ovogodišnj­e Generalne skupštine.

 ??  ?? srpska delegacija predvođena stefanović­em bori se za poštovanje statuta interpola
srpska delegacija predvođena stefanović­em bori se za poštovanje statuta interpola

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia