Blic

Priština diže nove prepreke za robu iz Srbije

-

Iz Centralne Srbije na Kosovo od sada će moći da se izvozi samo roba na čijoj deklaracij­i piše “Republika Kosovo”. To je najnovija, skandalozn­a mera prištinski­h vlasti, kojom se praktično stavlja blokada na robu koja dolazi iz centralne Srbije, ali i BIH.

Kosovski ministar trgovine Endrit Šalja primio je naredbu da onemogući prodaju i uvoz roba na čijim deklaracij­ama piše “Kosovo i Metohija”, “Kosovo Unmik” ili “Rezolucija 1244”, a reč je o robi koja dolazi iz centralne Srbije i BIH. Ova mera usledila je nakon uvođenje poreza od 10 odsto na robu iz Srbije i BIH, čime je već prekršen CEFTA sporazum.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić kaže za “Blic” da je to novi momenat i da to znači da je Priština odlučila da napusti CEFTA.

- Taj momenat, uz to što 29. decembra stupa na snagu zakon o zaštiti potrošača koji obavezuje trgovce da pored cene istaknu i zastavicu zemlje porekla, onda ne mogu ništa drugo da zaključim osim da za njih više CEFTA sporazum ne važi da žele da izađu iz ove organizaci­je navodi Ljajić za “Blic”.

To, kako kaže, znači da CEFTA mora da se redefiniše i da u njenim okvirima ostanu ekonomije koje poštuju principe slobodne trgovine.

- Ovo nije kršenje principa, već najava izlaženja iz CEFTA. To je i poštenije nego da CEFTA tretiraju kao švedski sto i uzimaju od nje samo ono što im odgovara zaključuje Ljajić za “Blic”.

 ??  ?? drugi put prekršili cefta sporazum u samo nekoliko dana
drugi put prekršili cefta sporazum u samo nekoliko dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia