Blic

Letovima Er Srbije po terapiju u inostranst­vo

SPORAZUM MINISTARST­VA ZDRAVLJA I AVIO-KOMPANIJE

- R. Bijelić

Srpskim državljani­ma kojima je za lečenje neophodan odlazak u inostranst­vo ubuduće će biti obezbeđena kompletna podrška srpske nacionalne aviokompan­ije i besplatan prevoz na svim destinacij­ama na kojima „Er Srbija“leti.

To je rezultat novog sporazuma koji su potpisali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i izvršni direktor za odnose sa državnim organima i organizaci­jama „Er Srbije“Branislav Malović.

Na taj način je građanima koji o trošku države budu upućivani u inostranst­vo, a čije se lečenje oboljenja, stanja ili povreda ne može uspešno lečiti u Republici Srbiji, obezbeđen dodatni, brz i efikasan transport do destinacij­e na kojoj će biti nastavljen­o lečenje.

- Država Srbija kontinuira­no ulaže napore kako bi sistemski omogućila svim građanima koji ne mogu da se leče u našoj zemlji da lekarsku pomoć dobiju u inostranst­vu. Kroz RFZO i Budžetski fond smo u prethodne četiri godine uputili u inostranst­vo više od 2.000 pacijenata i za te namene izdvojili više od 23 miliona evra. Pacijentim­a i njihovim porodicama u svakom trenutku omogućena je finansijsk­a, ali

2.000 pacijenata lečilo se van države o trošku RFZO

i stručna i logistička, odnosno najbolja moguća podrška lečenju u inostranst­vu, ukoliko već ne mogu da se leče u Srbiji - rekao je Zlatibor Lončar.

On je dodao da im je u tom smislu dragocena pomoć društveno odgovornih kompanija, poput Er Srbije, koja je prepoznala značaj brzog i efikasnog transporta pacijenata i omogućila da u svakom trenutku, pored već obezbeđeni­h modaliteta transporta mogu da računaju na njihovu pomoć.

Izvršni direktor za odnose sa državnim organima i organizaci­jama Er Srbije Branislav Malović istakao je da je kompanija i do sada izlazila u susret zahtevima Ministarst­va zdravlja, ali i pojedincim­a koji su se obraćali kompaniji za takvu vrstu prevoza.

- Er Srbija će svakog pacijenta koga uputi Ministarst­vo zdravlja besplatno prevesti, a potom mu i pružiti svu neophodnu logističku pomoć oko transporta. Želimo da pomognemo našim državljani­ma da što pre budu prevezeni do zemalja u kojima će nastaviti lečenje - naglasio je Malović, objašnjava­jući da su ovim Sporazumom definisana sva prava i obaveze, kao i procedure koje treba da omoguće da se prevoz pacijenata na lečenje realizuje u najkraćem roku.

 ??  ?? nacionalna avio-kompanija obezbediće besplatan i brz transport za pacijente
nacionalna avio-kompanija obezbediće besplatan i brz transport za pacijente

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia