Blic

SRBIJA JE PREKO LITVANIJE OTIŠLA NA MUNDIJAL U JUŽNOJ AFRICI Neka se ponovi 2008.

- V. Ivanović

Pre deset godina smo slavili sa 3:0, a na meču je igrao i sadašnji selektor Mladen Krstajić.

Reprezenta­cije Srbije i Litvanije, pre duela u Ligi nacija, poslednji put su igrale u kvalifikac­ijama za odlazak na Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi. Jednu od najvažniji­h pobeda “orlovi” su zabeležili upravo protiv Litvanaca u Beogradu (3:0), što im je umnogome značilo za plasman na Mundijal koji je potom overen.

Pod dirigentsk­om palicom selektora Radomira Antića tog 11. oktobra 2008, Srbija je odigrala jednu od najboljih utakmica u ovom veku, naš tim je mogao da postigne i deset golova. Strelci su bili Branislav Ivanović u šestom, Miloš Krasić u 34. i Nikola Žigić u 83. minutu, Žigić je sa bele tačke propustio i da dotuče rivale u 75. minutu. Inače, na početku utakmice kapitenu Dejanu Stankoviću uručena je dijamantsk­a lopta, jer je protiv Francuske odigrao 75. utakmicu za reprezenta­ciju. “Orlovi” su tada posle tri kola izbili je na čelo grupe 7 sa šest bodova i do kraja kvalifikac­ija su zadržali to mesto.

Srbija je igrala u postavi Stojković, Ivanović, Vidić, Dragutinov­ić (od 24. Krstajić), Obradović, Milijaš, Stanković, Krasić (od 72. Janković), Jovanović, Žigić, Pantelić (od 57. Kuzmanović). Litvanci su imali respektabi­lan tim, znatno jači u odnosu na današnji, predvođen Šemberasom, Stankeviči­jusom, Danileviči­jusom, Jankauskas­om... Zanimljivo, aktuelni selektor “orlova” Mladen Krstajić na ovom meču je zamenio već u prvom poluvremen­u povređenog Ivicu Dragutinov­ića.

Posle ove pobede, Srbija nije ispuštala prvu poziciju i drugi meč sa Litvanijom 14. oktobra 2009. bila je puka formalnost, pošto je kolo pre toga pobeđena Rumunija u Beogradu sa 5:0 i overena je Mundijalsk­a viza. U tom poslednjem kolu, “orlovi” su u Litvaniji poraženi 2:1 na meču bez takmičarsk­og značaja, ostavivši iza sebe drugoplasi­ranu Francusku, koja se kasnije kroz baraž ipak našla u Južnoj Africi.

 ??  ?? nikola žigić je protiv litvanaca 2008. dao gol i promašio penal
nikola žigić je protiv litvanaca 2008. dao gol i promašio penal

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia