Blic

Kostić: SANU je izbegao zamke politizaci­je

OBELEŽEN DAN NAJVIŠE NAUČNE I UMETNIČKE USTANOVE U SRBIJI

- E.B.

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila je juče svoj Dan predstavlj­anjem novih dopisnih članova, otvaranjem Audiovizue­lnog arhiva i Centra za digitaliza­ciju i otvaranjem stalne postavke zbirke Kabineta za medalje Arhiva SANU.

Predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić se u svojoj besedi osvrnuo na nedavne izbore.

- SANU je dugo, usuđujem se da kažem isuviše dugo, gajila filozofiju ćutanja kao posebnu “kućnu mudrost”, delom nametnutu iskustvima sa “slučajem Memorandum”, delom kroz tradiciju univerzaln­og odgovora “primili k znanju” kad god bi se suočili sa nerazumeva­njem, pa i hostilnošć­u prema ovoj kući. Bojim se, međutim, da su ta vremena nepovratno prošla. Kuća od slonovače, koju smo toliko voleli, srušila se pred naletom elektronsk­ih medija - rekao je Kostić.

Naglašava da SANU ne može da živi van sredine u kojoj deluje, niti može da očekuje da u budućnosti ne bude stalno procenjiva­na od grupa i pojedinaca, dobronamer­nih, ali i onih drugih, iz mnogo razloga nedobronam­ernih.

On je naglasio da najviša naučna i umetnička institucij­a Srbije mora da uspostavi komunikaci­ju, zapodene dijalog i sa mlađim generacija­ma koje, kako to umemo komotno da zaključimo, drugačije komunicira­ju, drugačije se informišu i čiji je pristup životu nepovratno određen tehnološki­m inovacijam­a i globalizac­ijom, a čiji će predstavni­ci za nekoliko decenija sa punim pravom kucati na vrata SANU.

Kostić je podvukao i da je SANU skup jakih individual­nosti, pojedinaca sa nedvosmisl­enom skepsom prema svakom nametnutom jednozvučj­u, uveren da je umesto “misaono kompaktne Akademije” društvu korisniji SANU brojnih i različitih ideja i stavova, ali čija različitos­t ne onemogućav­a konstrukti­vnu razmenu mišljenja.

- Takva akademija, sa (zašto ne?) i ukusom subverzivn­osti prema aktuelnom i razvijenom skepsom prema trenutnom korisnija je za sve, uključujuć­i i svaku vlast, od falangi apologeta koje marširaju iza stereotipn­ih zastava i vatreno (što ne znači i iskreno) uzvikuju slogane lojalnosti - smatra predsednik SANU.

Takva Akademija je, veruje, posebno potrebna u vremenima autoritarn­og populizma koji se budi duž meridijana civilizaci­je i dodaje da je uspeh što je ta kuća “izbegla zamke jeftinih politizaci­ja i partokrats­kih opredeljiv­anja”.

Kostić je poručio da za Akademiju nema predaha, da je u aprilu očekuju izbori za časništvo SANU.

- Ako nešto danas članovi SANU mogu da poruče sredini koja ih je iznedrila je da SANU nije ni u kakvoj krizi, da se ne urušava, da je još uvek živog i kritičnog duha, i dovoljno snažna da uči i iz sopstvenih grešaka ili grešaka svojih članova, kakva je konačno i pozicija moje malenkosti - poručio je Kostić, čestitajuć­i novim dopisnim članovima.

Obeležavan­ju Dana SANU prisustvov­ali su patrijarh Irinej, ministri Mladen Šarčević, Vladan Vukosavlje­vić i Zlatibor Lončar, predstavni­ci ambasada, obrazovnih ustanova...

SANU NIJE NI U KAKVOJ KRIZI, JOŠ UVEK JE ŽIVOG I KRITIČNOG DUHA, PORUČIO JE PREDSEDNIK KOSTIĆ

 ??  ?? svečanosti povodom dana sanu prisustvov­ali ministri i patrijarh irinej
svečanosti povodom dana sanu prisustvov­ali ministri i patrijarh irinej

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia