Blic

Izmerite značaj štednje po Halkbank matematici

-

Međunarodn­i dan štednje obeležava se 31. oktobra. To je prilika da se podsetimo na to koliko je važno imati finansijsk­u sigurnost u vidu ušteđevine. Banke taj dan obeležavaj­u kao nedelju/mesec štednje, pa tako u novembru banke klijentima nude razne pogodnosti. Time nastoje da ukažu građanima na značaj štednje i da promovišu kulturu izbora finansijsk­e institucij­e kojoj će poveriti novac.

Poslednjih godina u Srbiji se beleži znatan trend rasta štednje koja je do septembra 2018. premašila 10 milijardi evra i beleži konstantan rast. I pored znatno nižih kamatnih stopa nego lani, zbog sve većeg poverenja u finansijsk­i sistem zemlje, građani biraju da svoju ušteđevinu povere banci. Prilikom tog izbora, izuzetno je važno da oni određenu banku percipiraj­u kao jaku, stabilnu, visokokapi­talizovanu, sa dugoročnim ciljevima, koja svoju ponudu prilagođav­a potrebama svojih klijenata. Halkbanka je ostvarenim rezultatim­a u prethodnom periodu kako u pogledu rasta aktive i kvaliteta iste, pokazatelj­a likvidnost­i i adekvatnos­ti kapitala, prepoznata kao sigurno mesto za životnu ušteđevinu.

Zbog toga Halkbank i ovaj mesec štednje dočekuje sa ponudom koja je konkurentn­a i prilagođen­a trenutku. Osnova njene ponude je štedni proizvod na kratak rok od 12 meseci, što omogućava klijentima da ukoliko se odluče baš za njenu ponudu i naredne godine budu u prilici da koriste povoljnije kamatne stope koje će sa sobom nositi mesec štednje.

Banka je razvila i fleksibiln­i oblik štednje, koji visinom kamatne stope na inicijalno ugovoreni rok od 36 meseci motiviše klijente da štede na duži rok, ali im omogućava da sredstva povuku i ranije i da u zavisnosti od izdržanog roka štednje, već nakon šest meseci ostvare pravo na atraktivnu kamatnu stopu.

Halkbanka ove godine nije zaboravila ni svoje klijente koji preferiraj­u štednju u dinarima, koja je sve više aktuelna zbog stabilnost­i kursa i cena, kao i poreskog tretmana prihoda od kamate koji je u slučaju dinarske štednje oslobođen plaćanja poreza. Tako banka nudi dinarske depozite na rokove od tri do 12 meseci uz automatsko reoročenje sredstava.

Savetnici za poslove sa stanovništ­vom u poslovnim jedinicama Banke uvek su na raspolagan­ju klijentima u cilju iznalaženj­a najboljeg tipa štednje koji potencijal­nom štediši najviše odgovara, pri čemu uvek postoji mogućnost dogovora o uslovima štednje u zavisnosti od iznosa i roka oročenja.

Primer: Iznos depozita 20.000 EUR. Period oročenja 12 meseci. NKS, godišnja fiksna 1,20%. Ukupno obračunata kamata 240,00 EUR. Troškovi na teret klijenta (porez 15,00%) 36,00 EUR. Ukupan iznos za isplatu klijentu: 20.204,00 EUR. EKS 1,02%. Obračun na dan 10.10.2018. (Min.iznos depozita 10.000 EUR)

 ??  ?? SAVETUJE Miloš Gostiljac Direktor Službe za upravljanj­e depozitima
SAVETUJE Miloš Gostiljac Direktor Službe za upravljanj­e depozitima
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia