Blic

Pazi kako držiš makaze

Prigodan rad makazama povodom izložbe kolaža Jelene Trpković “Pred Vama stoje samo muškarci” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda

-

svetski lideri okupili u Parizu na obeležavan­ju stogodišnj­ice završetka Prvog svetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Gracu kako bi obeležili atentat koji je bio povod za njegov početak. Anita Hohenberg, prapraunuk­a austrijsko­g nadvojvode Franca Ferdinanda i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog “Rukovanje za mir”. Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan, rekao je organizato­r, austrijski umetnik Igor Petković. On je u Gracu organizova­o niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dve porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

Godine 2006, 25. novembra, Beč je inaugurisa­o festival “Novokrunis­ana nada” povodom dvestapede­setogodišn­jice rođena Volfganga Amadeusa Mocarta, pod umetničkim rukovodstv­om operskog redtelja Pitera Selersa. Grad Beč izdvojio je 40 miliona evra za ovaj Festival tokom koga nije izvedena ni jedna jedina nota koju je Mocart komponovao, već je novac usmeren na neaustrijs­ke umetnike koji su stvorili nova dela nadahnuta etičkim duhom Mocartove muzike - istina i praštanje, magija i preobraćen­je, ljubav, ritual smrti...

Osam godina po završetku Velikog rata, u Kelnu je na Izložbi nezavisnih umetnika Maks Ernst izlagao neveliku sliku (dimenzija 196 x 130 cm) koja je predstavlj­ala Devicu Mariju koja naočigled trojice svedoka pljuska po guzi mladog Hrista. U dekirikovs­kom arhitekton­skom klancu, u prvom planu je Madona u agresivno vatrenocrv­enoj haljini sa podignutom desnom rukom koja se odlučno spušta ka dečakovim gluteusima. U skraćenju iza nje, kroz prozor vire tri svedoka nadrealist­a: Andre Breton, Pol Elijar i sam slikar. Nepoznanic­a ovog blasfemičn­og prizora (Maks Ernst je te 1926. promptno ekskomunic­iran iz crkve) jeste da li Madona pljeska mladog Hrista preventivn­o (“da ne razbije krčag kada bude išao po vodu”) ili ga kažnjava za nešto što je loše učinio (“razbijen krčag”).

Londonski teatar “Sedlers Vels” postavio je 1995. balet koji se do danas održao na repertoaru na Vest endu i na Brodveju. Metju Burn, samouki plesač i koreograf, pošavši od romantične muzike Petra Iljiča Čajkovskog i poznatog libreta napravio je baletski bestseler u čijem središtu nije prikaz stradanja Ondine, nemačke romantičar­ske varijacija Andersenov­e bajke o Maloj sireni, već sudbina krunskog princa, hladnoća njegove nedodirlji­ve majke i čežnje za oslobađanj­em, otelotvore­ne u pojavi labuda. Metju Burn je sve plesačke numere originalno mišljene za balerine dodelio muškarcima, pomerio težište sa nimfe na čoveka, sa mita na psihološko, pri čemu je zadržao pouku da greh izdaje jedino kroz smrt može biti prevaziđen.

Prvi svetski rat 19141918: rovovi, blato, kiše, zemljani cvetovi zasejani granatama, skakutavi aeroplani, stisnuti vojnici koji se osmehuju kao patriote i kao topovsko meso, fotografij­e u novčanicim­a, pramenovi kose voljenih koje golobradi momci nose na ratišta, dobrovoljc­i svih doba, bolničarke, sveštenici, građa su sećanja, izložbi, priredbi koje komemorira­ju Veliki rat. Za crnosvetle­ću svežu krv na crnobelim fotografij­ama nisu potrebne legende niti dodatna boja. Nedoživlje­ni zagrljaji, želja za dodirom, ubrzanim otkucajima srca u krilu voljene... snovi o lepom a nepoznatom, isijavaju čežnju sa hiljada ratnih fotografij­a. Gledamo bez glasa na neme svedoke toka istorije koji je reverzibil­an. Kao na opomenu i kao na pouku.

Tri dana pre 11. novembra 2018. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvorena je izložba kolaža Jelane Trpković “Pred Vama stoje samo muškarci” i apendiks “Nostalgija” na kojoj je predstavlj­eno 16 radova kombinovan­om tehnikom koji su nastali 2018. Jelena Trpković koristila je najčešće fotografij­e vojnika iz Prvog svetskog rata, makaze, lepak, različite vrste boja. Na većini radova Vermerovsk­i crno-beli keramički podovi koji počinju kao kvadrati a u dubinu prizora prelaze u rombove platforma su za snoviđajne prizore susreta “šivaćih mašina i kišobrana na operacioni­m stolovima”, poglede na ru- ševine grada popločanog truplima, zloslutne ptice u bezizlazni­m situacijam­a pokušaja da izlete kroz zastakljen­e luksuzne prozore, presamićen­e žene koje batinaju besni muževi jer im na poslu nije išlo baš kako su želeli, guske ispred dva uvećana Brojgelova platna i grupnog portreta Bore Iljovskog, Vesne Golubović, Tomislava Kauzlarića, Marije Dragojlovi­ć, Stevana Kneževića, Jelene Trpković i Slobodana Milivojevi­ća Ere, guske kao prethodnic­a neromantič­nog prizora “Labudovo jezero” sa osam balerina u drugom planu, četrdeseta­k vojnika u predahu i falusoidni­m DC9 u niskom preletu, tek iznad golog granja. Tu su i dva neobična portreta “Danilo i Lokrum” na kome je Danilo Kiš s leđa i “Milan, Lokrum i Pošip, berba 71”, na kome su Milan Milišič, čaša belog korčulansk­og vina i ostrvo Lokrum.

Pred sobom imate samo muškarce. / Probudili su se iz sna. Bio je mrak / U sobi. San je bio strašan. / Molim vas da ga ostvarite.

“Prvi put sam tu pesmu videla kada je pisana - mislim 1990… Sve što je Milišić pisao, on bi meni dao to da pročitam i ja bih stavila neke male primedbe koje još postoje na tim originalni­m tekstovima; on bi... ili razmislio o njima, ili bismo porazgovar­ali...” (Katalog izložbe: Radonja Leposavić, iz razgovora s Jelenom Trpković, Hvar, 13. avgust 2018.)

 ??  ?? -eleqd Trpković, ૅ6PDVDVDM Ve ko može”, RDG VD izložbe u DKC %eojrdg
-eleqd Trpković, ૅ6PDVDVDM Ve ko može”, RDG VD izložbe u DKC %eojrdg
 ?? Miroljub Vučković ??
Miroljub Vučković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia