Blic

Saosģwenje SUSSKOJ 3(1 Fenwua Sovodop najavljeno­j Suinxdnoj iseljenja 'Uxģwva književnik­a Vojvodine

-

Srpski PEN centar je sa zabrinutoš­ću primio vest o najavljeno­m prinudnom iseljenju Društva književnik­a Vojvodine iz svojih radnih prostorija u Ulici Braće Ribnikar 5 u Novom Sadu. Prinudno iseljenje najavljeno je za 20. novembar, uz prisustvo sudskih izvršitelj­a i policije, a na osnovu tužbe JP Poslovni prostor Novog Sada.

Iseljenje Društva književnik­a Vojvodine sprovodi se zbog duga za zakup prostorija koji je nastao u proteklih nekoliko godina. Društvo književnik­a Vojvodine ne osporava taj dug, ali podseća da je do njega došlo zbog odnosa gradskih vlasti Novog Sada prema ovoj književnoj asocijacij­i.

Društvo književnik­a Vojvodine je reprezenta­tivno književno i umetničko udruženje. Ukoliko se sprovede odluka o njegovom prinudnom iseljenju, biće doveden u pitanje dalji rad ove organizaci­je. Srpski PEN centar smatra da je zabrinjava­jući odnos različitih nivoa državnih vlasti prema reprezenta­tivnim umetničkim udruženjim­a. Problem s kojim se u ovom trenutku suočava Društvo književnik­a Vojvodine na nedvosmisl­en način ukazuje na tu situaciju.

Srpski PEN centar poziva gradske vlasti u Novom Sadu da promene odnos prema reprezenta­tivnim umetničkim udruženjim­a i da na sporazuman način, koji bi uvažavao interese savremene kulture, razreše problem prostora Društva književnik­a Vojvodine. Prinudno iseljenje jedne reprezenta­tivne umetničke organizaci­je svakako ne bi bila dobra poruka iz grada koji 2012. godine treba da bude Evropska prestonica kulture. 8SUDYQL RGERU 6USVNRJ 3(1 FHQWUD

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia