Blic

Biće hrane za sve, ali nestaju lekovi

POSLE ČETIRI DANA TRGOVINSKO­G RATA, LJUDI I DALJE U PANICI

- Marko tašković / tanjug

Četvrtog dana otkako je Priština započela trgovinski rat sa Beogradom i podigla takse na srpske proizvode na 100 odsto većih incidenata i tenzija na Kosovu i Metohiji, srećom, nije bilo, ali je najveći problem to što se već osećaju nestašice pojedinih lekova.

Namirnica za sada ima dovoljno na celom Kosovu i Metohiji, iako sve više građana kako srpske tako i albanske nacionalno­sti u strahu kupuje potrepštin­e u velikim količinama. Privrednic­i sa severa Kosova najavili su posle sastanka sa članovima Kriznog štaba u severnom delu Kosovske Mitrovice da neće biti povećanja cena osnovnih životnih namirnica nakon odluke Prištine da takse na uvoz robe iz centralne Srbije poveća sa 10 na 100 odsto.

Predstavni­k privrednik­a Radoš Petrović izjavio je novinarima da zaliha hrane ima za narednih nekoliko dana i pozvao građane da ne prave zalihe “kako bi svi imali priliku da kupe potrebnu robu”.

Privrednik iz Zvečana Dragan Nedeljkovi­ć pozvao je građane da kupuju namirnice na dnevnom nivou, kao što su to radili i ranije.

“Nema potrebe da bilo ko pravi nekakve kućne rezerve. Mi ćemo se potruditi da uz postojeće zalihe nabavimo nove količine robe kako bi hrane bilo dovoljno, a i predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će država Srbija učiniti sve da nam u tome pomogne”, kazao je Nedeljkovi­ć.

Ipak, u severnom delu Kosovske Mitrovice zabeleženu su prve posledice nerazumnog poteza prištinski­h vlasti. Dragana Rašić iz ovog dela grada ističe da već nema antibiotik­a i analgetika, kao što su, na primer, jugocilin i urbazon.

- Već je sve otišlo. Cene su povišene u privatnim apotekama. Što se tiče naših lekova, zbog uvoza u prethodnih godinu dana, ako hoćemo da uzmemo lekove na recept, moramo da idemo u Rašku naglašava Rašić.

Kako kaže, u centralnim delovima KIM još ranije su poskupeli lekovi.

Hadžakić Bahrija iz severne Mitrovice rekla je da u privatnim apotekama ima lekova koje ona traži, ali da ih nema u državnim, gde je do sada mogla da ih nabavi na recept.

- Evo, sad poslednji dinar dajem za lekove kod privatnika. Tu gde ja kupujem nisam primetila da su povećane cene - rekla je Bahrija.

Mitrovčank­a iz južnog dela grada rekla je da nema svih lekova ni kod privatnika i da se već oseća nestašica, ali da apotekari nisu podigli cene.

- Nema svih lekova koje tražim, na primer, nema insulina 1 i 2, glukofaza, nifelata, lasiksa... U državnoj apoteci nema lekova, sad sam dala 1.000 dinara za lek za ešerihiju koli - želi se Mitrovčank­a.

Penzioner Zoran Katić kaže da je u severnom delu grada “sve pod kontrolom” i da za sada ima dovoljno hrane i da među građanima nema tenzije.

- Radim na pijaci, na tezgama zajedno prodaju i pazare Srbi i Albanci i niko nikog ne dira. To prave tamo oni u Prištini, da bi opravdali sebe jer su izgubili - objašnjava Katić.

 ??  ?? nestašica lekova uplašila građane na kim
nestašica lekova uplašila građane na kim

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia