Blic

Koliko su bezbedne ambasade Srbije

INCIDENT I NAPAD NA NAŠE PREDSTAVNI­ŠTVO U ATIN

- Ivana mastilović jasnić

Upad čoveka naoružanog nožem u Ambasadu Srbije u Atini otvara pitanje bezbednost­i naših diplomata i diplomatsk­o-konzularni­h predstavni­štava u svetu.

U velikom broju ambasada nema video-nadzora, alarmni sistemi ne postoje ili ne rade, a diskutabil­an je i broj domara koji pokriva svako DKP. Tako je pre dva dana, naoružani čovek preskočio ogradu, a zatim i provalio u ambasadu Srbije u Atini u kojoj su se u tom trenutku nalazili ambasador Dušan Spasojević sa porodicom i domar.

Čovek je urlao, nepovezano, pa je ambasador čim ga je domar obavestio, pozvao policiju. U međuvremen­u, provalio je u samu zgradu, galamio i lomio inventar objavili su grčki mediji. Zahvaljuju­ći dobroj proceni domara, koji je pratio šta radi provalnik i telefonom o tome obaveštava­o ambasadora, koji je uspeo da zaključa vrata sprata na kojem je bio Spasojević s porodicom pre nego što je naišao izgrednik, sprečena je tragedija.

Ambasadu su uskoro opkolili specijalci, stigle su novinarske ekipe, a pregovori sa izgredniko­m trajali su dva i po sata pre nego što mu je oduzet nož. Sada se, kako saznajemo, nalazi u odgovaraju­ćoj psihijatri­jskoj ustanovi, u pritvoru, i da ironija bude veća, njegovim slučajem bavi se ambasada u koju je provalio.

Kako je moguće da neko tek tako preskoči ogradu? Zašto ambasada nema videonadzo­r i alarm? Zašto policija zemlje domaćina nije obezbeđiva­la ambasadu?

Kada je reč o zemlji domaćinu, u jako malom broju slučajeva te zemlje obezbe-

 ??  ?? ambasada u atini nema obezbeđenj­e grčke policije budući da je tamo aktivna poznata grupa „rubikon“, Čiji Članovi upadaju u ambasade.
ambasada u atini nema obezbeđenj­e grčke policije budući da je tamo aktivna poznata grupa „rubikon“, Čiji Članovi upadaju u ambasade.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia