Blic

„Žuti prsluci“ruše Makrona?

NEREDI ZBOG CENE GORIVA I DALJE TRAJU, RASTE GNEV GRAĐANA PREMA PARIZU

-

Masovni i delom nasilni protesti protiv povećanja akciza na gorivo iza kojih stoji pokret „Žuti prsluci“usmeren je protiv Emanuela Makrona.

„Žuti prsluci“drugačiji su od pređašnjih pokreta jer nema jasnog organizato­ra, nikao je na društvenim mrežama i čine ga radnici od kojih mnogi nikada ranije nisu bili na ulici, navodi „Dojče vele“. Oni nove akcize na gorivo vide kao napad na svoj novčanik, što pojačava osećaj da vlast ne mari za njih.

U subotu je Pariz ličio na bojište, sa vodenim topovima i barikadama. Na ulicama je bilo 8.000 ljudi, ukupno 100.000 širom zemlje, koji su bacali cigle na policiju i palili kamione. Povređeno je 29 ljudi, od toga pet policajaca. Za sedam dana protesta dve osobe su stradale, a povređeno je 600.

- Makron se ponaša kao derište i ne razume ljude sa sela, iako činimo više od 60 odsto populacije - kaže Kristof Kalenšon.

- Naša kupovna moć opada, a mnogi moraju kolima na posao. Ove akcize su poslednja kap

- dodaje on, uveren da će protesti oboriti vlast.

Politikolo­g Stefan Vanih smatra da Makronove reforme pojačavaju duboki osećaj nepravde, posebno jer dolaze nakon što je povećao porez za penzionere, a smanjio za investitor­e. To, dodaje on, delom ima veze s tim što se bliže izbori za Evropski parlament i što Makronovo biračko telo mahom čini liberalno građanstvo, dobro obrazovani stanovnici gradova.

Vanih je ubeđen da Makronov tvrdi stav prema protestima neće imati dobre efekte u biračkom telu. Neke ankete pokazuju da dve trećine Francuza podržava „žute prsluke“.

- Više ljudi će glasati za desničarsk­e partije kakva je bivši Nacionalni front. Trenutni događaji pojačavaju njihov gnev prema eliti - kaže Vanih.

“Makron se ponaša kao derište, on ne razume ljude sa sela“

 ??  ?? za sedam dana protesta na ulice je izašlo . ljudi
za sedam dana protesta na ulice je izašlo . ljudi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia