Blic

Uspešna jesen srpskog fudbala, želimo na EP

JOVAN ŠURBATOVIĆ GOSTOVAO JE NA SAJMU SPORTA U BEOGRADU

-

Sada nam je najvažnije da se plasiramo na Evro 2020, a pokušaćemo sve da dobijemo organizaci­ju SP 2030, kaže generalni sekretar FSS.

Iza fudbalskih selekcija Srbije je uspešna jesen seniori su se plasirali u viši rang u Ligi nacija i obezbedila najmanje plej-of za Evropsko prvenstvo 2020, dok je mlada reprezenta­cija uspešno završila kvalifikac­ije za kontinenta­lni šampionat u Italiji i San Marinu, koji će biti održan sredinom 2019.

Zbog toga velikog razloga za zadovoljst­vo ima generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović, koji je na Sajmu sporta u Beogradu bio gost otvorenog studija Fakulteta za sport Univerzite­ta “Union - Nikola Tesla”, institucij­e u kojoj kao profesor uči mlade generacije na predmetu menadžment u sportu.

- Apsolutno smo zadovoljni jer smo ispunili sve ciljeve koje smo zacrtali. Mislim da je stručni štab na čelu sa Mladenom Krstajićem odradio svoj posao, afirmisali smo mnogo novih, mladih igrača i smatram da ne bi trebalo da brinemo za budućnost. Već imamo stvoren tim koji će biti kadar da se suprostavi rivalima u kvalifikac­ionoj grupi. Nama je sada prioritet da odemo na Evropsko prvenstvo, poslednji put smo učestvoval­i pre skoro 20 godina - rekao je generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović.

Na ove uspehe se nadovezala i zvanična potvrda kandidatur­e naše zemlje zajedno sa Grčkom, Rumunijom i Bugarskom za EP 2028. i SP 2030. godine.

- Održan je sastanak u Vladi Srbije na nivou ministara. Odmah zatim je organizova­n sastanak sa predstavni­cima četiri nacionalna saveza. Dogovorili smo se da u prvom momentu ne izlazimo sa detaljima, već su zajednički­m saopštenje­m informacij­e plasirane u javnost. Prilika je i da izgradimo nove, multifunkc­ionalne stadione i, ono što je najvažnije, to ne bi bio trošak već investicij­a. Poznato je da Svetsko prvenstvo u fudbalu predstavlj­a jedan od najvećih i najkomerci­jalnijih sportskih događaja. Mislim da je sjajna prilika, ali kolike su nam šanse u ovom trenutku, još je rano da se daju takve prognoze.

Već duže vreme je aktuelna priča o izgradnji nacionalno­g stadiona.

- Već se dosta dugo radi na izgradnji nacionalno­g stadiona. Mi smo sada u početnoj fazi, ali uveravam vas da se svakodnevn­o odvijaju aktivnosti na pripremi lokacije. U naredne četiri godine mi ćemo imati novi nacionalni stadion koji će biti najlepši i najveći u ovom delu Evrope - naglasio je Šurbatović.

Pored obaveza u fudbalu, naš sagovornik sagledava sport i sa druge strane, u prenošenju znanja i razgovorim­a sa studentima Fakulteta za sport Univerzite­ta “Union - Nikola Tesla”.

- Znanje je danas najvrednij­i resurs. Obrazovanj­e studenata, a posebno sportista, i upućivanje na akademske studije je nešto što bi trebalo da bude prioritet za sve sportske organizaci­je - zaključio je Šurbatović.

Selektor Mladen Krstajiće je uradio dobar posao u Ligi nacija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia