Blic

Albanci u strahu kupuju džakove brašna

-

Koliko su sulude trgovinske mere Prištine pokazuje i to da sve više Albanaca u strahu kupuje na veliko srpske proizvode. Tako se najviše traži brašno pošto čak 95 odsto pšenice na Kosovo i Metohiju stiže iz centralne Srbije.

U srpskim enklavama, na sreću, za sada se ne osećaju posledice trgovinsko­g rata, ali to ne znači da kolektivna psihoza nije zahvatila pojedine građane bez obzira na nacionalno­st. U Goraždevcu su, na primer, rafovi i dalje puni srpske robe koja nije poskupela ni nakon što je Priština podigla takse.

- U najvećem trgovinsko­m lancu na Kosovu ETC bilo je i „plazme“i mleka „kravice“i „smokija“i „rose i svih drugih srpskih proizvoda. Ni cena se nije menjala čak je neka roba pojeftinil­a. Tako je cena kisele vode pala sa 39 na 32 centa, na primer. Među običnim ljudima nema nikakvih tenzija, ali ima straha. Video sam jednog Albanca kako ispred mene kupuje dva džaka brašna. Valjda se plaši nestašice - ističe Dejan Dimitrijev­ić za “Blic”.

Kako kaže, najveći problem jeste to što je i civilno društvo stalo iza nerazumne odluke Prištine.

- Takvu politiku podržavaju i opozicija i mediji iako to nije ni etički. Niko ne razmišlja da će posledice takvih mera pogoditi, pre svega, Albance u većim gradovima ako se ima u vidu da 95 odsto pšenice stiže iz centralne Srbije, a da Srbi uglavnom žive u manjim mestima i imaju svoje njive sa kojih mogu da se snabdevaju - podvlači Dimitrijev­ić.

I u Gračanici za sada sve protiče mirno.

- Bilo je malo tenzija kada su jedinice ROSU upale na sever Kosova, ali sada svako gleda svoja posla. Ljudima je politike preko glave. Mnogi albanski trgovci dali su čak i akcije na srpske proizvode. Tako je i u Prištini. Trgovce interesuje samo obrt robe i zarada i ništa drugo - priča jedan Srbin iz Gračanice.

 ??  ??
 ??  ?? Čak % pšenice stiže na kim iz centralne srbije
Čak % pšenice stiže na kim iz centralne srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia