Blic

Brisel dao zeleno svetlo, Mejova na mukama

- maja anastasije­vić

Lideri EU odobrili su juče Sporazum o povlačenju Velike Britanije iz EU, a Terezu Mej sada očekuje još teži korak - glasanje u parlamentu.

- EU27 je usvojio Sporazum o povlačenju i političku deklaracij­u o budućim odnosima između Evropske unije i Velike Britanije - objavio je juče predsednik Evropskog parlamenta Donald Tusk, nakon manje od sat vremena diskusije na vanrednom samitu u Briselu.

Uoči početka vanrednog samita, predsednik Evropske komisije Žan-klod Junker rekao je da „ovo nije trenutak radosti ili slavlja, već tužan trenutak i tragedija“.

Sporazum je odobren nakon što su u poslednjem trenutku Madrid i London postigli su dogovor o Gibraltaru, zbog kojeg je Španija pretila da neće glasati „za“.

Bitka za Terezu Mej tu nije završena jer sporazum treba da odobri i parlament Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, gde se mnogi poslanici protive ovoj verziji dogovora. Mejova vodi vladu sa većinom koja ima samo 13 poslanika više, što znači da je dovoljno samo sedam torijevaca da je poraze. Najnovija istraživan­ja Bi-bi-sija pokazuju da se 81 član njene konzervati­vne partije u parlamentu protivi sporazumu.

Ako laburisti, liberalne demokrate, Škotska nacionalna stranka (SNP) i, možda, Demokratsk­a unionistič­ka partija (DUP) takođe glasaju protiv predloga, sporazum o povlačenju biće osujećen.

U slučaju takvog scenarija, Britaniju očekuje odlazak bez sporazuma. Zakonom EU i britanskim Aktom o povlačenju, kao datum Bregzita određen je 29. mart 2019. u 23 sata. Tada bi za Veliku Britaniju trebalo da prestanu da važe sporazumi EU. Ukoliko parlament odbije sporazum, isti Akt o povlačenju definiše sledeće korake vlade. Ministri će imati rok od 21 dan da saopšte kakve dalje korake predlažu, nakon čega će vlada imati još sedam dana da iznese predlog.

Druga opcija mogla bi da bude raspisivan­je novog referendum­a. U ovom trenutku, oko osam torijevaca i 44 laburista javno su priznali da su za tu ideju. Rukovodstv­o Laburistič­ke stranke izjavilo je da su sve opcije u igri (uključujuć­i i novi referendum), a SNP i liberalne demokrate takođe smatraju da bi ga trebalo organizova­ti.

Takođe, postoji mogućnost organizova­nja opštih izbora u slučaju da bude odbijen ishod glasanja o sporazumu koji zagovaraju laburisti. Glasanje u britanskom parlamentu očekuje se početkom decembra.

 ??  ?? ISTRAŽIVAN­JA POKAZUJU DA JE VEĆINA KONZERVATI­VACA PROTIV SPORAZUMA
ISTRAŽIVAN­JA POKAZUJU DA JE VEĆINA KONZERVATI­VACA PROTIV SPORAZUMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia