Blic

Trampov čovek zahteva od Prištine da se urazumi

- Ivana mastilović jasnić

Američki državni sekretar Majk Pompeo vrši pritisak na Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovin­e. Na ovaj način SAD pokušavaju da preuzmu kontrolu nad dijalogom Beograda i Prištine, saznaje „Blic“.

Pompeo je juče tokom sastanka sa Hašimom Tačijem u Vašingtonu saopštio da Priština treba da povuče takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BIH i pozvao vlast u Prištini da „zajedno sa Beogradom treba da izbegava provokacij­e i deeskalaci­ju napetosti“.

Portparolk­a Stejt department­a Heder Nojert saopštila je da je Pompeo ponovio „čvrstu američku podršku suverenom, nezavisnom Kosovu, u potpunosti integrisan­om u međunarodn­u zajednicu“.

Pompeo je, kako se navodi, „ohrabrio Kosovo da iskoristi jedinstven­u priliku za postizanje istorijsko­g sveobuhvat­nog sporazuma o normalizac­iji sa Srbijom u okviru procesa dijaloga uz posredovan­je EU“.

Kako kaže izvor „Blica“iz diplomatsk­ih krugova, SAD na ovaj način pokušavaju da preuzmu kontrolu nad dijalogom Beograda i Prištine i samim tim zasluge ako do dogovora dve strane dođe. Međutim, bar za sada, iz Prištine pružaju otpor.

- Nećemo povući odluku - kaže savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i predstavni­k prištinski­h institucij­a u dijalogu sa Beogradom Avni Arifi u odgovoru na poziv SAD da ukinu uvećane takse.

Arifi je rekao da će kosovska vlast pre pasti nego povući odluku o povećanju poreza. Nakon niza provokacij­a koje je vlast u Prištini priredila, od podizanja carina, preko insistiran­ja da na deklaracij­ama na proizvodim­a iz Srbije stoji „republika Kosovo“, do upada jedinica ROSU na sever Kosova, Srbi sa Kosova povukli su se sa funkcija. Sve ovo dešavalo se pred očima Evrope koja je ćutala ili se oglašavala uz mlaka upozorenja. Međutim, kako saznajemo, dok na poteze kosovskih vlasti iz EU ćute, nezvanično vrše pritisak na državni vrh Srbije i predsednik­a Aleksandra Vučića da se što pre vrati za pregovarač­ki sto.

- Pritisci su sve učestaliji. Brisel kao da konačno shvata da gubi kontrolu nad dijalogom, pa sad pritiskaju. Vučić ih je odbio, poručio je da nema povratka razgovorim­a dok se takse ne ukinu - kaže izvor „Blica“iz diplomatsk­ih krugova.

I mada se početak 2019. kao rok za potpisivan­je sporazuma približava, sva je prilika da od toga neće biti ništa. Nakon krajnje neprimeren­ih poteza Prištine, a zatim i reakcije Srba sa severa, teško je zamisliti da Vučić i Tači mogu za isti sto.

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič kaže da Priština pokušava da stvori novo činjenično stanje na terenu, poput formiranja vojske Kosova, te da bi šefica evropske diplomatij­e Federika Mogerini trebalo oštrije da nastupa.

SAD POKUŠAVAJU DA PREUZMU KONTROLU NAD DIJALOGOM IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE

Trampov sekretar istakao da Priština i Beograd treba da izbegavaju provokacij­e

- To je loše po dijalog. Mogerini bi trebalo oštrije da nastupa, podstiče dijalog, korak po korak, do priznanja. Sada je vreme za to - rekao je Petrič.

On je istakao da nema više mnogo vremena, jer Evropska komisija može da deluje do aprila, a nakon izbora za Evropski parlament njen sastav će biti drugačiji.

- Tada ćemo imati jednog komesara iz okruženja Viktora Orbana, jednog od Matea Salvinija, Jaroslava Kačinskog. To ne ide u prilog kapaciteti­ma Komisije za rešenje problema - ukazuje Petrič.

Uz to, kaže Petrič, Orban i Salvini imaju tesne veze sa Putinom. Nova Evropska komisija će ojačati ulogu Putina na Balkanu, a rešenje bi time moglo biti sve dalje. Takođe, treba imati u vidu i prodor Kine u region, kao i drugih aktera. A to, kaže Petrič, može voditi novom zamrznutom konfliktu usred Evrope.

 ??  ?? pompeo poručio da priština treba da povuče takse
pompeo poručio da priština treba da povuče takse
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia