Blic

Srbi sa severa prekinuli sve veze sa Prištinom

OSTAVKE GRADONAČEL­NIKA, SUDOVI PRESTALI SA RADOM

- TANJUG

Gradonačel­nici četiri opštine sa srpskom većinom sa severa KIM podneli su juče ostavke zbog kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba nakon odluke o carinskoj stopi od 100 odsto na robu iz Srbije.

Ostavke su podneli gradonačel­nik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, predsednik opštine Zvečan Vučina Janković. Time su Srbi prekinuli komunikaci­ju s vlastima u Prištini i organi prištinske administra­cije prestali su da funkcioniš­u na severu KIM.

- Organi albanske prištinske administra­cije na severu Kosova i Metohije od danas ne postoje. Dalje funkcionis­anje lokalne samouprave po albanskom sistemu na severu se obustavlja. Organi vlasti i opštinske službe neće funkcionis­ati i lokalne skupštine neće se sastajati - navodi se u Deklaracij­i koju je novinarima u Severnoj Mitrovici pročitao predsednik Skupštine opštine Dejan Ugrešić. Ova odluka je konačna i, kako se precizira, ostaće na snazi sve do povlačenja svih diskrimina­torskih mera Prištine. I sudovi u ovim mestima obustavili su rad.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je juče saopštio odluku o povlačenju sa mesta gradonačel­nika, rekao je na protestu da su gradonačel­nici sve četiri opštine na severu Kosova podneli ostavku na vanrednim skupštinam­a zakazanim zbog anticivili­zacijskih i sramnih mera Prištine.

Rakić je rekao da takse koje je uvela Priština znače da srpska deca neće sutra imati osnovne uslove za život, hranu i vodu.

- Uz vas smo i nećemo odustati od mirnih protesta, dok se brutalne, sramne odluke Prištine ne povuku - najavio je Rakić.

On je pozvao građane da i sutra dođu na veliki protest, te je kazao da je formiran krizni štab, koji je u 24-očasovnom zasedanju. Preneo je da su zalihe hrane i svih ostalih potrepštin­a na izmaku.

Juče se oglasio i direktor Kancelarij­e za KIM Marko Đurić, koji je rekao da su ga gradonačel­nici obavestili da će podneti ostavke.

- Priština je zgazila briselski sporazum, obrisala je patos njime, pokazala da je ne zanima ni ZSO, ni poštovanje ljudskih prava Srba, slobodna trgovina - rekao je Đurić.

 ??  ?? protesti Će se nastaviti dok se ne povuku sramne mere, rekao je rakić
protesti Će se nastaviti dok se ne povuku sramne mere, rekao je rakić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia