Blic

Po 20 sekundi za svaki od 62 zakona

- Marko tašković

Na današnjoj sednici Skupštine na dnevnom redu će se naći čak 62 predloga zakona, o kojima će se u načelu raspravlja­ti samo jedan dan pa će svaka poslanička grupa imati na raspolagan­ju tek po dvadesetak sekundi za svaki predloženi zakon!

Posle niza rekorda u broju predloženi­h amandmana, poslanici vladajuće koalicije mogli bi da uđu u istoriju srpskog parlamenta­rizma po broju zakona usvojenih u jednom danu. Naime, na dnevnom redu Skupštine danas će se naći 62 predloga zakona, a pažnju javnosti najviše privlači Predlog budžeta za sledeću godinu sa odlukama o davanju saglasnost­i na finansijsk­e planove za narednu godinu PIO Fonda, RFZO-A, Nacionalne službe za zapošljava­nje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranik­a. Poslanici bi u istom danu trebalo da razmatraju, između ostalog, i izmene zakona o budžetskom sistemu, o poreskom postupku i poreskoj administra­ciji, o javnom dugu, o javnoj svojini... Tu su i izmene zakona o obračunu i isplati plata, o načinu određivanj­a broja zaposlenih u javnom sektoru, o zaposlenim­a u javnim službama...

To su samo neki od predloga zakona. Naime, prema Poslovniku svaki predsednik poslaničke grupe (ukupno 15) ima 20 minuta za govor. Ako se ima u vidu da je na dnevnom redu čak 62 zakona, to znači da, ukoliko šef poslaničke grupe želi da govori o svakom predlogu, za to ima na raspolagan­ju nešto manje od 20 sekundi ili tačno 19,35.

Nakon načelne, u pojedinačn­oj raspravi poslaničke grupe imaju vreme u odnosu na broj poslanika. Recimo, grupa “Dveri” sa sedam po-

slanika ima na raspolagan­ju ukupno osam minuta i 54 sekunde. Najbrojnij­i poslanički klub od opozicioni­h stranaka, posle SRS sa 22 poslanika, ima Demokratsk­a stranka - 15. To znači da su poslanici DS-A ograničeni na oko 15 minuta.

S druge strane, poslanička grupa vladajuće SNS sa 104 poslanika ima na raspolagan­ju skoro dva sata. Ako se ima u vidu da svaki podnosilac amandmana na predlog zakona ima pravo da obrazloži svoj amandman u trajanju do dva minuta, jasno je da poslanici vladajuće koalicije mogu da ograniče vreme opozicioni­m poslanicim­a za debatu

SAMO O ZAKONU O BUDŽETU MORALO BI DA SE RASPRAVLJA NEDELJAMA, KAŽU ANALITIČAR­I

u Skupštini.

Jovana Đurbabić iz CRTE ističe da se trend objedinjav­anja raznorodni­h predloga zakona u Skupštini nastavlja.

- Pre godinu dana kada se, takođe, glasalo o budžetu na dnevnom redu sednice bila je 31 tačka, dok danas imamo duplo više. Na taj način smanjuje se vreme za argumentov­anu raspravu što je suština parlamenta. Logično je da Vlada predlaže zakone, ali svrha parlamenta­rizma je da opozicioni poslanici kroz amandmane na te predloge utiču da bi zakonu bili bolji. Ovako poslanici neretko ni ne progovore o zakonu i sve to za posledicu ima loše zakone - objašnjava Đurbabić. Politički analitičar Boban Stojanović ističe da je najveći problem što je Predlog budžeta za 2019. jedan od 62 predloga zakona.

- Takav predlog mora da se razmatra nedeljama, a ne u jednom danu sa još 61 predlogom zakona. Ovo se radi iz dva razloga: prvo, smanjuje se vreme opoziciji za raspravu, a drugo, skreće se fokus sa drugih značajnih zakona kao što su oni koji se, recimo, tiču plata i broja zaposlenih u javnom sektoru. Na ovaj način se samo nastavlja urušavanje ionako krhke zakonodavn­e vlasti naglašava Stojanović.

Poslanica DS-A Gordana Čomić ističe da je najveći problem što građani nemaju pojma šta piše u zakonima.

- Vlast i opozicija se ke.. ju priglupim zloupotreb­ama tehničkih procedura. Građani najviše ispaštaju - kaže Čomić.

 ??  ??
 ??  ?? najviše vremena za izlaganje imaće vladajuća sns
najviše vremena za izlaganje imaće vladajuća sns

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia