Blic

„Rusi nam spremaju invaziju“

KIJEV TVRDI DA SU RUSKE TRUPE SPREMNE I VEOMA BLIZU

- Ivana kešanski

Ukrajina je u ponedeljak u nekim delovima zemlje uvela vanredno stanje, a njen predsednik Petro Porošenko je upozorio na „ekstremno ozbiljnu“pretnju od napada ruskih snaga.

Porošenko je u obraćanju naciji rekao da je taj potez bio neophodan nakon što su ruski brodovi napali ukrajinska plovila nedaleko od obale Krima u Kerčkom moreuzu, piše „Biznis insajder“.

- Rusija već petu godinu vodi hibridni rat protiv naše zemlje. Ali sa napadom na ukrajinske vojne brodove, ona je pokrenula novi nivo agresije - rekao je Porošenko.

Kako je izjavio, on ima ozbiljne razloge da veruje da je Rusija spremna da, nakon pomorskog sukoba u Crnom moru, sprovede puni napad na tlu Ukrajine. Porošenko je rekao da obaveštajn­e službe imaju dokaze da se Rusija sprema za veliku invaziju.

- Ovde na nekoliko stranica imamo detaljan opis snaga neprijatel­ja lociranih na udaljenost­i od bukvalno nekoliko desetina kilometara od naše granice. Spremne su u svakom trenu za neposrednu invaziju na Ukrajinu - rekao je ukrajinski predsednik.

Parlament Ukrajine je predsednik­u odobrio uvođenje vanrednog stanja u delovima zemlje koji su najranjivi­ji na eventualni napad i suspendova­o izbore u narednih 30 dana. Međutim, neki kritičari su rekli da Porošenko možda

SVETSKI LIDERI SU POZVALI NA SMIRIVANJE TENZIJA U CRNOM MORU NAKON SUKOBA RUSKE I UKRAJINSKE VOJSKE

koristi strah od novog rata kako bi na predstojeć­im izborima izašao kao pobednik. Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će SAD raditi sa Evropom kako bi se odgovorilo na eskaliraju­će tenzije. Porošenko je sazvao hitan sastanak vlade nakon što je ruska vojska pucala na ukrajinske brodove i zarobila 24 mornara, a najmanje šestoro je povređeno. Ukrajina tvrdi da je Rusija prva pucala i zaplenila tri njena plovila. Rusija tvrdi da su ti brodovi ušli ilegalno u njene vode i da je pucala kako bi ih upozorila da se vrate.

U međuvremen­u je saopšteno da je Vladimiru Varimezu (26) iz Odese, jednom od 24 zarobljena ukrajinska mornara, Krimski sud odredio da ostane u pritvoru u naredna dva meseca. On je optužen na osnovu ruskog Krivičnog zakonika za ilegalni prelazak granice.

 ??  ?? rusija je zarobila 24 ukrajinska mornara I zaplenila tri broda porošenko kaže da obaveštajc­i Imaju dokaze o kretanju ruskih trupa
rusija je zarobila 24 ukrajinska mornara I zaplenila tri broda porošenko kaže da obaveštajc­i Imaju dokaze o kretanju ruskih trupa
 ??  ??
 ??  ?? putin ne žuri sa Izjavama
putin ne žuri sa Izjavama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia