Blic

Dečaka iz Hrvatske spasao hirurg KCS

DIRLJIVA PRIČA O PODVIGU DR DRAGANA SAVIĆA

- Radmila Briza

Pakao dug čitav život za dečaka Alena Berića (14) iz Poreča završio se tačno 17. aprila u Beogradu, na operaciono­m stolu, ispod skalpela dr Dragana Savića, u Kliničkom centru Srbije.

Alen je pre toga čitavog života kroz nos gubio moždanu tečnost ili likvor, život mu je zbog toga bio nebrojeno puta ugrožen, a preživeo je dva meningitis­a ili upale mozga, dve teške operacije u Zagrebu, kada su mu zagrebački hirurzi otvorili lobanju od uva do uva.

Ali uzalud! Poslednja operacija glave bila je pre šest godina. Njegova majka Fadila (46) isto toliko dugo tražila je spas za sina u zapadnim zemljama, ali i svuda gde je čula da je može naći. To je, međutim, bilo uzalud jer su svi hirurzi odbili da operišu njenog sina posle dve neuspešne operacije.

Kada bih im rekla, kako Fadila kaže za “Blic”, da mom detetu i dalje curi likvor kroz nos, govorili su da je sve isuviše rizično.

- Sve je počelo kada se Alen rodio. Bile su mu spojene šupljine između temenih kostiju. Sa tri meseca operisan je. Posle tri meseca počeo je da mu curi likvor kroz nos. Usledile su godine teške borbe. Imao je dva meningitis­a, bio u komi, dve operacije. U Zagrebu su mu otvarali lobanju od uva do uva. Uzalud. Nije bilo leka - počinje svoju ispovest za “Blic” Alenova majka.

Prema njenim rečima, nije odustajala i tragala je stalno za nekim ko bi mogao da joj spase dete. Iako je svake školske godine provodio po mesec-dva u bolnici, bio je odličan učenik - prosek pet nula. Spas se ipak našao.

- U februaru ove godine pročitala sam na internetu da dr Dragan Savić u Beogradu operiše kroz nos. Nisam gubila ni minut, već odmah uzela telefon. Glavna sestra Neca me je saslušala, ta dobra žena dala mi je broj mobilnog telefona dr Savića. U martu smo već bili u Beogradu na pregledu - priča majka.

- Prvi susret sa dr Savićem je prošao. Verovala sam mu. Alenu sam već pre prvog susreta sa dr Savićem rekla: „To je tvoj spasitelj” - kaže Fadila.

 ??  ?? alen berić ("4) sa dr draganom savićem
alen berić ("4) sa dr draganom savićem

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia