Blic

Đaci prodavali odveli drugare

Učenici VIII/3 odeljenja OŠ „Ratko Pavlović ćićko“iz Prokuplja organizova­li su humanitarn­u prodaju kako bi sakupili novac da njihovi drugari, blizanci Sofija i Stevan, otputuju na ekskurziju zajedno s njima OSNOVCI IZ PROKUPLJA

- Ivana anđelković

Na pijacu u Prokuplju humana dečica iznela su zimnicu koju su pravile njihove bake i mame, ali i polovnu odeću, kako bi zaradili nešto novca. Cilj im je bio da pomognu blizancima kako bi i oni krenuli na „oproštajnu ekskurziju“, koja svakom osmaku ostane u sećanju.

Razredni starešina Milka Tošić kaže za „Blic“da u njenom odeljenju jedan broj učenika nije u najboljoj materijaln­oj situaciji. Međutim, uvek su bili složni, a deca dobra, kaže razredna. Kako je u pitanju maturska ekskurzija u Novi Sad i Sremske Karlovce, odlučili su da nađu rešenje da finansijsk­i problemi bude prevaziđen­i.

- Uvek zajedno razgovorom rešavamo probleme, pa smo i o ovome razgovaral­i, razmišljal­i kako da pomognemo da i blizanci krenu na ekskurziju i šta bismo mi mogli da uradimo po tom pitanju. Dugo smo razgovaral­i, imali smo ideju da sakupljamo sekundarne sirovine, ali to nam je bilo komplikova­no. Onda smo rešili, pošto u odeljenju ima dece sa sela, da se svako od njih odrekne nečeg što im je višak, bilo da je to tegla ajvara ili džema, i da to prodamo na pijaci i sakupimo dovoljno novca da svi drugari krenu na ekskurziju. To je ono što se pamti, a na ovaj način će naučiti da je ljubav odricanje i davanje, pa će im čas iz humanosti i solidarnos­ti dobro doći - priča razredna.

Tako je i bilo, osmaci su pohitali kući i svojim roditeljim­a izneli plan kako da svi drugari odu na ekskurziju.

- Imali smo roditeljsk­i sastanak, svi roditelji su podržali tu ideju, naša direktorka takođe. Od pijace smo dobili najbolju tezgu i krenuli smo u realizacij­u. Mogli smo da tražimo sponzore, ali želela sam da ih naučim da moraju da budu solidarni i da nauče da se odreknu nečega što im je višak zarad sreće drugih ljudi. Tako je i bilo, svako je doneo šta je imao, neko džem, neko kruške, ajvar,

 ??  ??
 ??  ?? SVAKO SE ODREKAO NEČEGA ŠTO MU JE BILO VIŠAK I ZA DVA SATA SU SKUPILI GOTOVO SAV POTREBAN NOVAC
SVAKO SE ODREKAO NEČEGA ŠTO MU JE BILO VIŠAK I ZA DVA SATA SU SKUPILI GOTOVO SAV POTREBAN NOVAC

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia