Blic

Vozovi iskaču iz šina i pri 20 na sat

POJEDINI DELOVI SRPSKIH PRUGA U OČAJNOM STANJU

- Vladimir lojanica

Ako je negde u svetu objavljena informacij­a da je u Srbiji iskočio iz šina voz koji se kretao manje od 20 kilometara na sat, verovatno je dočekana kao lažna ili satirična. Ali vest je istinita i govori o jadnom stanju srpskih pruga.

Iako bi mnogi koji ne poznaju prilike na srpskim prugama pomislili da je autor te vesti možda progutao jednu cifru iz broja koji označava brzinu kretanja voza, ta informacij­a je verodostoj­na i bez grešaka, a jedini njen povoljan deo je da nema stradalih i povređenih. Incident se dogodio na pruzi Despotovac-markovac kada je na putnom prelazu između Svilajnca i Grabovca, prekjuče oko 17.30, iz šina iskliznulo nekoliko vagona teretnjaka koji je prevozio agregatni kamen. Mašinovođa je izjavio da je vozio manje od 20 kilometara na sat.

U tumačenje železničar­a iz ovog dela Srbije da je za iskakanje voza krivo loše stanje pruge uveren je i Nebojša Dukanac, predsednik Sindikata mašinovođa „Sloga Srbija kargo“.

- Pruga na ovom pravcu je u očajnom stanju. Sve je trulo, propalo, nema tucanika, pragovi stoje skoro pa na njivi, nemoguće ih je zategnuti. I kako očekivati da takva pruga izdrži vozove pod opterećenj­em od 700 do 1.500 tona?! Dozvoljena brzina, pa makar bila i najminimal­nija, u ovakvim situacijam­a ne znači mnogo za bezbednost putnika i robe - kaže Dukanac za „Blic“.

Na istoj pruzi, podsećaju u Svilajncu, u selu Troponje, 2. marta ove godine zbog iskakanja voza povređena su četiri železničar­a od kojih je jedan lečen u bolnici u Ćupriji.

- U istom stanju je pruga Kraljevo-lapovo, gde je brzina 20-30, samo ponegde 40 kilometara na sat. Ništa bolje nije ni od Kraljeva prema Stalaću ili od Niša ka Velikoj Plani. U Vojvodini je slična situacija na većini pruga priča Dukanac.

Ako je voz iskočio iz šina pri brzini od 20 kilometara na sat, šta očekivati tamo gde kompozicij­e „jure“čitavih 30, na prilično zahtevnijo­j pruzi koja pritom nije generalno remontovan­a od kada je puštena u saobraćaj pre više od četiri decenije.

Da smo svake godine obnavljali po sedam kilometara, do sada bismo imali bezbednu i brzu prugu, smatra Vidosav Radojević, mašinovođa Konkretno, na barskoj od Užica do Crne Gore.

- Po Vojvodini, oko Kraljeva, Svilajnca, kada voz iskoči – ode u kukuruz naravno. Sve ovo je mačji kašalj u poređenju sa deonicom Užice-vrbnica kod Prijepolja. Trasirana je nad dubokim provalijam­a, u kanjonima reka, kroz tunele, preko visokih mostova. Ovo je zbog geografske konfigurac­ije ubedljivo naša najrizični­ja pruga, visinska razlika između Bijelog Polja i Užica je čitavih 900 metara, teren je nepristupa­čan, dešavaju se odroni, zimi lavine. Pritom, pruga je u katastrofa­lnom stanju - objašnjava Dukanac.

Od Užica do Vrbice, prve železničke stanice u Crnoj Gori, ima 130 kilometara. Nekad se između ove dve tačke putovalo sat i 50 minuta, a danas čitava četiri sata. Bilo je ranije na ovoj trasi iskakanja vozova, ali se, srećom, sve dešavalo na

ravnim deonicama.

- I umesto da ti incidenti budu opomena – ništa se nije uradilo osim što je maksimalna brzina skinuta na 30 kilometara na sat. O opasnosti koju nosi pruga Užice-vrbnica pričamo 15 godina, a za to vreme ovde nije urađeno ništa, a pravac Resnik-valjevo, takođe na barskoj, generalno je remontovan tri puta. Da smo svake godine obnavljali po sedam kilometara, do sada bismo imali bezbednu i brzu prugu. A ovako, vozovi idu po pragovima proizveden­im 1972. godine, pričvršćen­i su šrafovima koji mogu i rukama da se izvade. Čuvara pruge je veoma malo, od njih čujem da mostove niko stručan ne kontroliše. Kako da mašinovođa pređe preko zamašćene šine ako na lokomotivi ne rade peskare? Ko da proveri šine kad nema pružnih radnika? Ako nema novca za remont barske pruge, bolje je obustaviti saobraćaj nego da se hvatamo za glavu ako voz sleti u kanjon - poručuje Vidosav Radojević, penzionisa­ni mašinovođa iz Užica.

O stanju na srpskim prugama i najrizični­jim deonicama raspitali smo se u Infrastruk­turi „Železnica Srbije“. Iako nam je odgovoreno da ćemo „s obzirom na obimnost i ozbiljnost teme odgovore dobiti u najkraćem roku“, oni do zaključenj­a ovog broja „Blica“nisu stigli.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia