Blic

Krali struju sa bandere da zagreju piliće na farmama

NEVEROVATN­I SLUČAJEVI NELEGALNIH PRIKLJUČAK­A U KRALJEVU

- N. Božović

Dvadesetak nelegalnih priključak­a na javnu rasvetu otkrili su radnici kraljevačk­e Direkcije za planiranje i izgradnju.

Struja se uglavnom koristila za osvetljenj­e prostorija u kući ili pomoćnih objekata. Jedan broj ilegalnih priključak­a na struju korišćen je za osvetljava­nje ili grejanje farmi pilića, plastenika, ali i privatnih parkinga i magacina. Vlasnici kuća su struju koristili za akumulacij­e toplote u TA pećima, dok su na farmama sijalice grejale piliće i osvetljava­le im, a privatni magacini su krađom struje osvetljava­ni da lopovi u toku noći ne bi krali skladišten­u robu.

Zanimljivo je da niko od vlasnika tih građevina koje su bile priključen­e na struju na divlje nije socijalno ugrožen, već je reč o ljudima koji imaju porodične poslove. Iako niko nije priznao da je postavio takve priključke, poznato je da postoje električar­i koji to obave za svega stotinak evra.

- U jednom domaćinstv­u smo otkrili da su desetine sijalica bile priključen­e na kabl koji je išao sa javne rasvete. Uglavnom su struju sa stubova javne rasvete koristili za farme ili za osvetljenj­a privatnih poseda. Bilo je primera gde su se sijalice uključival­e automatski kada pada mrak i isključiva­le ujutru kada svane. Događalo se čak da neki od ovih nelegalnih priključak­a uklonimo i posle samo nekoliko sati se pojavi majstor na krovu i poveže vezu objekta s vodom javne rasvete. Da nismo imali posao zamene živinih sijalica LED rasvetom, ne bismo ni otkrili šta se sve dešava - kaže Aleksandar Nestorović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva.

Međutim, prema njegovim rečima, problem se pojavio s procesuira­njem jer nije bilo tako jednostavn­o dokazati krađu i izvršiti njenu procenu.

- Morali smo da dostavimo koliko dugo je trajala krađa i koji su sve uređaji bili priključen­i da bi tužilaštvo izvršilo procenu štete i pokrenulo krivično-prekršajni postupak. Zato smo podneli svega pet prijava. Ostalima smo usmeno zapretili i mogu vam reći da je imalo efekta. Sa 140 miliona dinara, koliko smo plaćali struju, godinu ćemo završiti sa 100 miliona - istakao je Nestorović.

NIKO OD LJUDI UHVAĆENIH U KRAĐI NIJE BIO SOCIJALNO UGROŽEN, VEĆ SU VLASNICI PORODIČNIH BIZNISA

 ??  ?? na uličnoj rasveti otkriveni nelegalni priključci
na uličnoj rasveti otkriveni nelegalni priključci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia