Blic

Čista petica iz humanosti

- IVANA ANĐELKOVIĆ, novinarka

Sećam se početkom devedeseti­h, iako smo bili mali da shvatimo šta znači reč inflacija, osećali smo da to nije nešto dobro. Bez obzira što je bilo davno, ne mogu da zaboravim obraćanje moje učiteljice: „Deco, imam molbu za sve vas, ukoliko imate nešto što vam ne treba i višak vam je, pitajte roditelje da li možete da donesete u školu da podelimo onome ko nema, a da ostatak spakujemo za Crveni krst.“Sećam se da smo kao od šale sutradan skupili hranu, odeću, sredstva za higijenu i još mnogo toga. Bilo je to za većinu zlo vreme, ali to zlo nije od nas napravilo loše ljude.

Svako vreme nosi svoje breme, devedesete su sada daleko iza nas, međutim ovih dana priča koja nam je došla iz Prokuplja podsetila me je na to koliko je važno od malena decu učiti solidarnos­ti, humanosti i ljudskosti. To se ne savladava na ulici, to se uči u porodici i u školi.

#

Kad god treba sakupiti novac za nekoga, uvek su deca prva koja priskaču u pomoć

Učenici VIII/3 odeljenja Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“iz Prokuplja očitali su svima lekciju iz solidarnos­ti, sakupivši novac za školske drugove da bi i oni pošli na ekskurziju. Zauzeli su tezgu na pijaci, svako je doneo šta je imao, teglu ajvara, džema, jabuke, polovnu garderobu, ono što je u kući višak i za dva sata zaradili su 9.250 dinara, čime su obezbedili putovanje za svog druga. Čista petica iz solidarnos­ti!

Njihova razredna Milka Tošić ukratko je objasnila suštinu pravilnog vaspitanja: „Mogli smo da nađemo sponzore, ali znate, to nije rešenje. Deci treba pokazati pravi put kako da se snalaze kada je teško, takođe treba da nauče da je ljubav davanje, a solidarnos­t i humanost uvek treba da neguju“. Podsetila me je na moju učiteljicu Dobricu, koja je moju generaciju upravo tome naučila, da budemo solidarni i dobri ljudi.

Treba da nas raduje to što ima puno ovakvih primera širom Srbije. Kad god je trebalo sakupiti novac za nekoga, uvek su deca bila prva koja su priskakala u pomoć, onako tiho, čisto i sa puno ljubavi. Deca su naša budućnost i od nas zavisi u kakve će ljude izrasti, zato posadimo seme dobra u njihove duše da nam izrastu u dobre ljude. Ali i mi možemo nečemu da se naučimo od njih čistoj humanosti i neiskvaren­osti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia