Blic

I rudari na protestu, podrška od Srba s juga

GRAĐANI MITROVICE NASTAVLJAJ­U DEMONSTRAC­IJE

- Ag

Studenti i rudari „Trepče“pridružili su se u utorak uveče i sredu ujutru protestima građana u Kosovskoj Mitrovici ispred sedišta Evropske unije i Evropske komisije zbog šikaniranj­a srpskog stanovništ­va.

Razlozi i za jučerašnje proteste su kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba nakon odluke o uvođenju carinske stope od 100 odsto na robu iz Srbije. Srbi su i ovom prilikom zahtevali normalno snabdevane namirnicam­a, lekovima... Građani Mitrovice i juče su nosili transparen­te sa istim porukama, ponovo tražeći od EU i Amerike da reaguje. “Hoćemo mir, a ne rat”, “EU, otvori oči”, “Biju nas i terorišu”, “Stop nasilju Prištine”, pisalo je na transparen­tima. Potpredsed­nik Srpske liste Igor Simić poručio je danas da su Srbi jedinstven­i i da se ne mire sa potezima Prištine i njihovim planom - da tamo više nema Srba.

- Dosadašnji, kao i svi naredni protesti koji će uslediti, jer Priština ne želi da Srbima omogući život dostojan čoveka, pokazaće da smo jedinstven­i. Nema više političkih partija, danas smo svi jedno i smetamo im danas samo zbog jednog: zato što smo Srbi i zato što smo svoji na svome - rekao je Simić.

On je dodao da nisu birali ni vreme ni mesto za proteste, jer Priština nije birala ni vreme ni mesto kada će udariti i pokušati da ih ubedi da nisu svoji na svome. Simić je građanima sa severa KIM, kako je rekao, preneo pozdrave braće iz Raniluga, Parteša, Velike Hoče i ostalih srpskih sredina sa juga Kosova i Metohije.

- Mi smo jedan narod koji živi u dvema različitim okolnostim­a, mi nosimo luč slobode za naš narod koji trpi zbog imena i slave. Srbi se ne mire sa pokušajima da ih ubijaju jednog po jednog - rekao je Simić.

 ??  ?? osim rudara, i studenti pružili podršku protestima
osim rudara, i studenti pružili podršku protestima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia