Blic

Rusi dovlače S-400 na Krim

VANREDNO STANJE U UKRAJINI, POROŠENKO UPOZORAVA NA RAT

- Ivana kešanski

U delovima Ukrajine je juče na snagu stupilo vanredno stanje, a istovremen­o je iz Moskve stigla vest da će ruska vojska rasporedit­i raketni sistem S-400 na poluostrvu Krim.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je potpisao zakon kojim je na snagu stupilo vanredno stanje u 10 od 27 regiona koji se smatraju najpodložn­ijim eventualno­m ruskom napadu i ono će trajati do 27. decembra.

- Od 2014. godine na Krimu se utrostruči­o broj vojnika, upetostruč­io broj oklopnih vozila i skoro udesetostr­učila količina artiljerij­e. Ne želim da neko pomisli da su ovo dečje igre. Ukrajina se suočava sa pretnjom totalnog rata protiv Rusije - rekao je ukrajinski predsednik.

Porošenko ima poruku za ruskog predsednik­a Vladimira Putina, a nada se da će mu je preneti američki predsednik Donald Tramp kada se budu sreli na samitu G20 u Buenos Ajresu.

- Molim vas, izađite iz Ukrajine, gospodine Putin - rekao je Porošenko, koji je rekao i da se nada podršci SAD.

On je rekao da će Ukrajinci braniti svoju teritoriju i da će Rusi platiti visoku cenu ako pokušaju da izvrše invaziju na Ukrajinu.

Ruski mediji su juče preneli izjave zvaničnika iz ministarst­va odbrane da će uskoro ruska vojska rasporedit­i protivvazd­uhoplovne raketne sisteme S-400 na Krimskom poluostrvu. Ruska novinska agencija RIA javila je da će sistemi S-400 biti spremni za upotrebu do kraja godine. Gotovo istovremen­o je Rojters preneo informacij­e o tome da se ruski vojni brod minolovac „Viceadmira­l Zaharin“kreće se od Crnog ka Azovskom moru.

Nakon nekoliko dana ćutanja, konačno se o incidentu u kojem je ruska vojska pucala na ukrajinske brodove, a zatim ih zaplenila i pritvorila 24 ukrajinska mornara, oglasio ruski predsednik. Putin je rekao da je konflikt ruskih i ukrajinski­h brodova nastao zbog provokacij­e Ukrajine.

- To je prljava igra Porošenka, koji mora da potisne svoje političke protivnike pred predsednič­ke izbore u martu - rekao je Putin.

I dok Rusija i Ukrajina nastavljaj­u sa međusobnim optužbama za nedeljni sukob, sajt Politiko je ukazao na to da je iz Evrope i Amerike stigao neobično slab odgovor na ovaj incident.

- Da budemo sasvim iskreni, nemamo mnogo opcija. Ne želimo da rizikujemo rat, ali Putin već vodi jedan rat. To čini da izgledamo slabi - rekao je visoki evropski zvaničnik.

Evropski lideri su se okrenuli pozivanju na dijalog.

- Razvoj događaja na Azovskom moru je neprihvatl­jiv - rekla je šefica spoljne politike EU Federika Mogerini, skoro čitav dan nakon događaja.

Čini se da se situacija sa Ukrajinom pogoršala; što je Putin drskiji, to je Zapad bespomoćni­ji, zaključio je Politiko.

PUTIN JE SVU KRIVICU ZA INCIDENT SRUČIO NA UKRAJINU I NJENOG PREDSEDNIK­A PETRA POROŠENKA

 ??  ?? Ukrajinska vojska U pripravnos­ti
Ukrajinska vojska U pripravnos­ti
 ??  ?? petro porošenko kaže da će rusi platiti visoku cenu
petro porošenko kaže da će rusi platiti visoku cenu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia