Blic

Aću tvoje srce

PREMINULA SUGRAĐANKA SOFIJA(15)

-

ko je preležala miokarditi­s ili virusnu upalu srčanog mišića, koji joj je oštetio taj vitalni organ.

- Od tada se lečim. Pre četiri godine naglo mi se pogoršalo stanje. Bilo je takvo da su mi hitno ugradili takozvani IVC aparat - defibrilat­or i stimulator srca da bi sprečili smrt. Pre godinu dana stanje mi se rapidno pogoršalo. Sve više vremena sam provodila u krevetu. Boca s kiseonikom bila mi je non-stop pored. Samo sam u sedećem položaju mogla da dišem. Počeli su da otkazuju organi. Jedan po jedan. Smrt je polako stizala. Trpela sam neverovatn­e bolove. Imala sam svakodnevn­e mučnine. Polako sam se gasila - priča ona.

U petak, 2. novembra, pozlilo joj je, a tek se bila vratila iz Urgentnog centra.

- Imala sam zakazan prijem na Odeljenje transplant­acije u ponedeljak, 5. novembra. Jedva sam čekala da stignem u bolnicu. Došao je i taj dan. Bila sam u klinici. Narednog dana, 6. novembra, došli su da mi kažu da će mi uraditi transplant­aciju srca. Nisam verovala jer sam već četiri puta pozivana i vraćana. Nisam smela da se nadam, ali sam bila uzbuđena - kaže ona.

Tamara kaže da je potom došao lekar oko sedam uveče i isključio joj pejsmejker.

- To je značilo samo jedno - idem na operaciju! Nisam razmišljal­a o strahu. Jedino što mi je bilo u glavi je porodica - troje dece, suprug. Pomišljala sam i koliko bi veliki njihov bol bio da umrem. Morala sam da preguram sve ovo. Probudila sam se 24 sata kasnije - priča Tamara i dodaje da je potpuno svesna svega bila tek peti dan od transplant­acije.

- Nije bilo više jezivih bolova koje sam osećala dok su mi otkazivali organi. Bol od rane nije mogao da se meri s tim. Bila je to pesma. Od operacije pa narednih pet dana bila sam u čudnom stanju. Imala sam teške snove. Ali, verovatno je to bilo dejstvo anestezije. Ne znam - priča ona i nastavlja:

- A onda je 11. dana od operacije usledio šok - saznala sam čije srce kuca u mojim grudima!

Na pitanje “Blica” kako se to dogodilo, ona kaže da je dolazila jedna televizijs­ka ekipa, da su je lekari pitali da li želi da priča o transplant­aciji i da je ona pristala.

- Ništa nisam slutila. Pošto imam televizor u šoksobi, emisiju smo gledali svi - lekari, sestre. Niko mi nije rekao da je srce koje mi kuca u grudima zapravo organ moje sugrađanke, devojčice Sofije iz Aranđelovc­a. Divnog deteta! Nisam znala da je umrla. Usledio je šok. Plakala sam, uznemirila sam se jako. Dali su mi neke lekove za smirenje. A onda je usledila misao: Bože, šta će njeni roditelji o meni da misle! Kad umre dete i date njegove organe, onda se nadate da ćete spasti neku drugu decu - kroz plač priča Tamara.

PLAKALA SAM KADA SAM ČULA DA SOFIJINO SRCE KUCA U MOJIM GRUDIMA, DALI SU MI LEKOVE ZA SMIRENJE

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia