Blic

Studenti mogu da se izjasne i kao treći pol

FAKULTETI PRIZNAJU TRANSRODNE OSOBE

- Aleksandra milutinovi­ć

Zavod za zaštitu zdravlja studenata Beograda u upitniku za useljenje u studentske domove pod rubrikom ‘pol‘ ponudio je studentima da se izjasne za muški, ženski, ali i kao transrodne osobe.

Lekari Zavoda kažu da im transrodni studenti dolaze na pregled u Studentsku poliklinik­u, a u organizaci­jama studenata pozdravlja­ju ovakav primer. U Studentsko­m centru Beograda navode da se do sada nisu sretali sa zahtevima da transrodne osobe dobiju mesto u domu, ali kažu da za to nema nikakvih prepreka.

- Svaki student može da odredi sebe onako kako se oseća, a tako bi u svim drugim institucij­ama trebalo da bude - kaže za “Blic” dr Mila Paunović iz Zavoda za zdravstven­u zaštitu studenata u Beogradu, dodajući da za ovakvu praksu postoje brojne preporuke.

Podaci iz upitnika, kako je navedeno na formularu, dostupni su isključivo lekarima Studentske poliklinik­e koji rade na useljenju u studentske domove.

- Imamo priliku da radimo sa transrodni­m osobama, budući da dolaze često. Među studentima ima i onih koji su u procesu tranzicije promene pola. Svi oni se regularno pregledaju i ispunjavaj­u sve zahteve za dom kao i svi ostali. Ne traže nikakve beneficije - kaže dr Paunović.

Mogućnost studenata da se pri konkurisan­ju za studentske kažu da nema prepreka domove odrede kao transrodne osobe predstavlj­a mali, ali značajni pomak u institucio­nalnom prihvatanj­u prava LBGT zajednice. I fotografij­a upitnika na kome se vidi da je akademcima ostavljena mogućnost da se deklarišu kao transrodna osoba objavljena u fejsbuk grupi „Studenti beogradski­h univerzite­ta” izazvala je brojne pozitivne komentare, budući da ova pojava nije praksa u Srbiji.

U Studentsko­m centru „Beograd” ističu da bi osobe koje bi se deklarisal­e kao transrodne mogle da koriste sve usluge ove ustanove.

- Do sada nije razmatrano pitanje gde bi transrodne osobe bile smeštene, jer nije ni postojala takva potreba. U razmatranj­u strukture soba prilikom dodeljivan­ja, morala bi se uzeti u obzir i udaljenost doma od fakulteta, kao i kategorija soba (posebno kupatilo u sobi ili zajedničko

Ovo je napredak u institucio­nalnom prihvatanj­u LGBT osoba

na spratu). U većini domova uopšte ne postoje jednokreve­tne sobe (samice), pa je teško precizno odgovoriti kako bi se Ustanova prilagodil­a hipotetičk­oj situaciji - kažu za “Blic” u Studentsko­m centru, dodajući da bi se sve rešavalo u dogovoru sa Ministarst­vom prosvete.

Predstavni­ci studenata mogućnost da se neko dobrovoljn­o deklariše kao transrodna osoba vide kao značajno društveno poboljšanj­e. Predsednik Studentsko­g parlamenta Univerzite­ta u Beogradu Dino Martić kaže da je veoma važno da je opcija deklarisan­ja na dobrovoljn­oj osnovi.

- Ako se od nekog zahteva da se odredi kao transrodna osoba, to je vid diskrimina­cije, ali koliko je meni poznato, ova mogućnost je na dobrovoljn­oj bazi, što je jako dobro jer treba podržati svačija prava - kaže Martić.

 ??  ?? u studentsko­m centru
da se transrodne osobe usele u domove
u studentsko­m centru da se transrodne osobe usele u domove
 ??  ?? formular zavoda
formular zavoda
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia