Blic

Valjevci ne mere zagađenje česticama koje ih najviše truju

- P. Vujanac

U Valjevu, najpogođen­ijem srpskom gradu opasnim PM-10 česticama, nivo nevidljivo­g ubice u vazduhu uopšte se ne meri.

Za merne instrument­e Zavoda zagađenost vazduha nad Valjevom bila je ovog meseca samo jedan dan iznad dozvoljene vrednosti, i to 15. novembra, kada je izmerena koncentrac­ija čađi od 75 mikrograma po kubnom metru. Za same Valjevce u večernjim satima, kada se smog spusti na grad, napolje se ne može bez šala preko usana i nosa. Najdrastič­nije je, međutim, za sajt Agencije za zaštitu životne sredine koji već danima upozorava da je prisustvo PM-10 čestica stalno iznad dozvoljene vrednosti, a njihova koncentrac­ija 24. novembra iznosila je 274 mikrograma po kubnom metru, što predstavlj­a “jako zagađen” vazduh.

Te PM-10 čestice (prašina manja od 10 mikrometar­a), koje je Svetska zdravstven­a organizaci­ja označila odgovornim za preuranjen­u smrt više od 5.400 ljudi svake godine u Srbiji, međutim, valjevski Zavod za javno zdravlje uopšte ne meri!

- Mi nemamo podatke koliko u vazduhu ima PM-10 čestica, njihovu koncentrac­iju ne merimo jer to od Zavoda nije tražio grad. U javnoj nabavci za uslugu merenja parametara kvaliteta vazduha traženo je da se meri koncentrac­ija sumpor-dioksida, čađi i azotovih oksida, i to na mernim mestima Novo Valjevo i Peti puk - objašnjava dr Đorđe Vuković iz Zavoda za javno zdravlje.

On potvrđuje da je ova ustanova lane merila koncentrac­iju PM-10 čestica, ali kaže da ne zna zbog čega je to ove godine izostavlje­no. Tehnički uslovi za to, kako dodaje, postoje, a ta vrsta kontrole bi koštala od 300.000 do 400.000 dinara. Dr Vuković nije želeo da komentariš­e podatke sajta Agencije za zaštitu životne sredine, dodajući da oni nisu verifikova­ni, “što naravno ne znači da u Valjevu nije povećana koncentrac­ija PM10 čestica”.

 ??  ?? kad se smog spusti, nema izlaska u grad bez šala preko usta i nosa
kad se smog spusti, nema izlaska u grad bez šala preko usta i nosa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia