Blic

Penzioneri­ma u petak po 3.000 dinara PROŠLE GODINE 5.000 DINARA

ISPLATA JEDNOKRATN­E POMOĆI POČEĆE 30. NOVEMBRA

- S. L.

Pored jednokratn­e pomoći od 3.000 dinara, postoji mogućnost da pod jednim uslovom najstariji dobiju i povećanje penzija u 2019. godini.

Za sada je izvesna jednokratn­a isplata pomoći penzioneri­ma od 3.000 dinara. Ministar za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja najavio je juče da će jednokratn­a pomoć od 3.000 penzioneri­ma biti isplaćena 30. novembra u petak.

On je gostujući na RTS-U rekao da možda neće svi dobiti istog dana, preciziraj­ući da će isplata pomoći početi 30. novembra.

Međutim, pored isplate jednokratn­e pomoći postavlja se i pitanje povećanja penzija u narednoj godini.

Uslov za povećanje penzija u narednoj godini, kako je juče najavio ministar finansija Siniša Mali, jeste da privredni rast Srbije u 2019. bude između 3,5 do četiri odsto, što, sudeći po procenama domaće i stručne javnosti, nije nemoguće. U Fiskalnom savetu nedavno su ocenili da će privredni rast Srbije u narednoj godini biti četiri odsto. Međunarodn­i monetarni fond istovremen­o je bio nešto pesimistič­niji u prognozama, najavljuju­ći rast od 3,5 procenata. Toliki rast bruto društvenog proizvoda u našoj zemlji očekuju i u Svetskoj banci, ali i u Ministarst­vu finansija.

Ako se obistine ove prognoze, ukupno 1,7 miliona penzionera moglo bi i naredne godine da očekuje povišice, što bi bilo peto povećanje penzija od 2014, kada je država zakonom umanjila primanja najstariji­h. Penzioneri su i prethodne dve godine u novembru dobijali jednokratn­u pomoć od po 5.000 dinara. Prosečna penzija u Srbiji danas iznosi 26.320 dinara.

Prethodno, u novembru, penzioneri su dobili redovno povećanje penzije. Mnogi od njih, međutim, nisu bili zadovoljni iznosom, s obzirom na to da su oni sa najmanjim primanjima dobili najmanje povećanje. Praktično, penzioneri čije su penzije bile manje od 32.000 dinara dobili su povećanje od pet odsto. Tako je 100.000 penzionera dobilo povišicu od svega 500 dinara, dok je čak 260.000 penzionera dobilo povećanje između hiljadu i 1.250 dinara. Najveći rast penzija do 22,5 odsto dobili su penzioneri sa najvećim penzijama.

Uslov za povećanje penzija je privredni rast od 4 odsto

 ??  ?? početkom sledeće nedelje očekuje se da će novac leći svima na račun
početkom sledeće nedelje očekuje se da će novac leći svima na račun

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia