Blic

Zvezdini meteori za Ligu šampiona

SEZONA CRVENO-BELIH U EVROPI IZBACILA JE U PRVI PLAN PAVKOVA, JOVANČIĆA I DEGENEKA Dvostruki strelac protiv Liverpula je dobio priliku tek posle povrede Ričmonda Boaćija.

- Predrag Đukanović

Da u Ljutice Bogdana dovode dobra pojačanja prethodnih nekoliko godina, pokazuju rezultati Crvene zvezde: učešće u Ligi Evrope prošle i Ligi šampiona ove sezone. Na „Marakani” ponovo umeju da prepoznaju potencijal, da osete ko je taj koji može da pravi razliku i koji će da proradi, a u prilog tome ide i letnja priprema tima za najelitnij­e takmičenje u Evropi, u kojem su zablistali Miloš Degenek, Dušan Jovančić i Milan Pavkov.

PRIMIRIO ZVEZDE I POSTAO ZVEZDA Stameni štoper rodom iz Knina stavio je paraf na ugovor sa crveno-belima u julu, kada je na stadion „Rajko Mitić” došao iz Jokahome. Degenek je u startu tražio samo malo vremena da se uklopi sa Vujadinom Savićem u zadnjoj liniji i obećavao je da će biti dostojna zamena Demijenu le Taleku. Ne samo da je to postao, nego je i više od toga. Odličan u defanzivni­m zadacima, ali i neko ko se često priključuj­e napadu, Degenek je bio jedan od igrača koji su prelomili meč u Salcburgu protiv istoimenog kluba, i uveo Zvezdu u Ligu šampiona. Iako se činilo da je to maksimalni domet izabra-

nika Vladana Milojevića, remi sa Napolijem (0:0) i pobeda nad Liverpulom (2:0) bili su sjajan demanti. Degenek je odličnim partijama u crvenobelo­m dresu, pogotovo u duelima sa Mohamedom Salahom i Sadijom Maneom, privukao pažnju Evrope na sebe. Ne bi trebalo zanemariti da je on, iako Zvezda igra na tri fronta, jedan od igrača koji ne propuštaju mečeve zbog umora u bilo kojem takmičenju.

OD JAGNJILA DO EVRO-ELITE

Vezni red je u maju između ostalih pojačao i Jovančić, momak koji je došao iz Vojvodine. Njegova igračka prošlost nije ulivala nadu „delijama”, s obzirom na to da je igrao za Šumadiju iz Jagnjila, a potom za Zemun i Borac iz Čačka. I sam Jovančić je nekoliko puta isticao da mu se karijera odvijala nestvarno. Od Jagnjila do duela sa Liverpulom u rasponu od sedam godina. Malo li je? Nije malo, ali nije ni nezaslužen­o, što je Jovančić pokazao na terenu. Sumnjalo se da je on pojačanje koje neće biti dostojno tog epiteta, već će samo biti zamena za umorne prvotimce, te da će svoju bitku tući u Superligi Srbije. Međutim, nekoliko puta je ušavši sa klupe na evropskim susretima pokazao ozbiljnost, talenat, pozitivnu grubost i naterao Vladana Milojevića da o njemu razmišlja kao o važnom šrafu tima. On je odličan u defanzivni­m zadacima, kvari igru protivnika, rovari po terenu, ali i u ofanzivi ume da prosledi loptu i time stvori izglednu šansu. Igrač kojeg je Zvezda preporodil­a u 28. godini. Ali... i on je dao Zvezdi.

NOVI HEROJ

Najveće čudo dolazi iz Begeča i već na pomen malog vojvođansk­og sela svima je jasno da se radi o Milanu Pavkovu. Prepoznava­nje rodnog mesta po igraču dovoljno govori o tome koliku je slavu ovaj momak stekao smestivši dva puta loptu u mrežu velikom Liverpulu. A njegova istorija je prilično turbulentn­a. Od otpisanog momka, preko „neka ga na pripremama”, pa „hajde da ga probamo u Superligi”, potom „da mu damo šansu u Salcburgu” - do dva gola Liverpulu. Čovek koji je u Austriji bio heroj iz senke, a na duelu sa Liverpulom izašao iz senke.

NAJVEĆE ČUDO SRPSKOG FUDBALA U OVOJ SEZONI DOLAZI IZ VOJVOĐANSK­OG MESTA BEGEČ

 ??  ?? milan Pavkov je sa dva gola u Pobedi nad liverpulom (2:0) Privukao Pažnju najvećih evropskih klubova
milan Pavkov je sa dva gola u Pobedi nad liverpulom (2:0) Privukao Pažnju najvećih evropskih klubova
 ??  ?? sezona za pamćenje: degenek i jovančić
sezona za pamćenje: degenek i jovančić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia