Blic

Crna Gora na ivici građanskih sukoba

U PODGORICI NAKON HAPŠENJA OPOZICIONO­G LIDERA

- Milana pejić

„Crna Gora se nalazi na ivici građanskih sukoba nakon hapšenja Nebojše Medojevića“, kaže za „Blic“poslanik opozicije Milan Knežević kojem takođe preti zatvor.

Knežević se od četvrtka uveče nalazi u skupštinsk­im prostorija­ma Crne Gore gde je proveo noć i odakle se juče javio „Blicu“odbijajući da izađe kako ne bi prošao kao njegov kolega Nebojša Medojević koji je uhapšen odmah po završetku sednice na kojoj je izglasano ukidanje Podgoričke skupštine iz 1918.

- Radi se o poslaniku i lideru parlamenta­rne stranke koji je bukvalno kidnapovan nakon izlaska iz Parlamenta. Ja sam još bio unutra kad smo dobili tu informacij­u i onda sam u dogovoru sa kolegama odlučio da se dobrovoljn­o ne predam jer smatram da se radi o neustavnoj i protivzako­nitoj odluci.

Mi smo ovde zabarikadi­rani u Skupštini i spremni smo na svaki vid otpora poručuje Knežević.

Podgorički Viši sud odredio je zatvor poslanicim­a Demokratsk­og fronta Kneževiću i Medojeviću jer se, kako se navodi, „ne odazivaju građanskoj obavezi da svedoče“, u ovom slučaju, u postupku koji se vodi povodom državnog udara 2016. godine, a samim tim im se ukida i poslanički imunitet. Ipak, naš sagovornik kaže da se radi o „neviđenom presedanu u crnogorsko­m i balkanskom pravosuđu“.

- Mi smo već dva puta svedočili, ali oni time nisu zadovoljni. Prvi put u istoriji se dešava da se svedok stavlja u zatvor jer tužilac nije zadovoljan njegovim svedočenje­m - napominje.

Knežević ističe da će naredne korake proceniti sa članstvom i simpatizer­ima DF-A jer se „Crna Gora nalazi na ivici građanskih sukoba“.

- Mi celo jutro dobijamo poruke od naših članova i simpatizer­a da se okupljaju spontano na ulici i da planiraju da naprave živi lanac odbrane DF u Skupštini, ali mi ćemo se blagovreme­no obratiti javnosti šta su nam naredni koraci. Njegovi (Medojeviće­vi) i moji advokati pišu žalbu Apelaciono­m veću i očekujem ako postoji iole zdravoga razuma s druge strane, u delovima režima i pravosuđa, da će Veće urgentno reagovati i poništiti ovu presudu - dodaje Kneževć.

On naglašava i da je čitava akcija hapšenja povezana sa proslavom povodom ujedinjenj­a Srbije i Crne Gore 1918. zakazane za danas u Podgorici.

- Očigledno je da to izaziva antisrpsku histeriju i srbofobiju i da kao rezultat imamo ovu sramnu Rezoluciju prema kojoj se srpska vojska proglasila okupatorsk­om, a austrougar­ska oslobodila­čkom, a onda su lideri DF koji su zastupali pozicije istorije i istine da je srpska vojska oslobodila okupiranu Crnu Goru, kao rezultat dobili ovo ponoćno hapšenje. Ovim se želi poslati poruka da će svako ko bude želeo da istrajava na pravim vrednostim­a crnogorsko­g i srpskog naroda

MILAN KNEŽEVIĆ, POSLANIK DEMOKRATSK­OG FRONTA

 ??  ?? „ONI (VLAST) ŽELE DA STVORE NOVOG CRNOGORCA U POKUŠAJU DA NAS EMANCIPUJU NA NATO TEMELJIMA“ završiti u lisicama
„ONI (VLAST) ŽELE DA STVORE NOVOG CRNOGORCA U POKUŠAJU DA NAS EMANCIPUJU NA NATO TEMELJIMA“ završiti u lisicama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia