Blic

Ubicama doživotna da ne ponove zločin

STRUČNJACI I FONDACIJA „TIJANA JURIĆ“SAGLASNI

- B. Bogosav

Doživotni zatvor za ubice dece treba uvesti u Krivični zakon Srbije jer postoji bojazan da će monstrumi ponoviti delo - to je zaključak okruglog stola na kom su učestvoval­i pravni eksperti i Igor Jurić.

Osim Jurića, osnivača fondacije i oca pokojne Tijane, na stolu su učestvoval­i vrhunski stručnjaci iz redova sudija, tužilaca i pravnika uopšte: Radomir Ilić, državni sekretar Ministarst­va pravde, Aleksandar Trešnjev, sudija Višeg suda u Beogradu, Mirjana Jakovljevi­ć, zamenica beogradsko­g Višeg tužioca, Ivan Bogdanović, predsednik Višeg suda u Zaječaru, advokat Veljko Delibašić i drugi.

Cilj održavanja okruglog stola bio je iznošenje mišljenja i stavova struke o veoma važnom pitanju za budućnost dece, ali i svih građana Srbije.

Premda je zaključak pravnika bio jedinstven, sekretar Radomir Ilić podvukao je izazove u izmeni zakona sa kojim se ekspertski tim ministarst­va suočava poslednjih godina.

- Radna grupa Ministarst­va pravde je još 2014. godine pokrenula predlog za izmenu Krivičnog zakona, a godinu kasnije Ministarst­vo je izašlo sa predlogom. Na prvom okruglom stolu koji je tada održan mišljenja stručne javnosti su bila podeljena. Kao Ministarst­vo pravde ne bismo mogli za pojedina dela da uvedemo tu kaznu već bismo morali da izbacimo 30-40 godina, jer bismo u suprotnom imali najrepresi­vniji zakon - rekao je Ilić. Tužiteljka Jakovljevi­ć rekla je da podržava inicijativ­u.

- Tužioci su prvi koji sa policijom izlaze na teren i susreću se sa hororom. Ne bismo se protivili ni da se ukine uslovni otpust, jer evo vam primer: čovek od 70 godina uhapšen je zbog trećeg ubistva. Već dva puta pre toga je bio osuđen na kazne od po 15 godina. Nakon što je izašao iz zatvora - ponovio je delo. Bojim se da bi neka osoba u 50. godini mogla ponovo ubiti dete - rekla je Jakovljevi­ćeva. Fondacija “Tijana Jurić” dostavila je Narodnoj Skupštini 2017. godine predlog za uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike teških krivičnih dela, uz potpise 160.000 građana Srbije, međutim, ova inicijativ­a se punih godinu dana nije našla na dnevnom redu Skupštine.

Mišljenja se razlikuju, ali svi su saglasni: treba nam doživotna robija

 ??  ??
 ??  ?? održan okrugli sto povodom inicijativ­e za izmenu krivičnog zakona
održan okrugli sto povodom inicijativ­e za izmenu krivičnog zakona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia