Blic

Pobratimil­i se s gradom koji je 133 puta veći

UŽICE I KINESKI HARBIN POSTALI BRATSKI GRADOVI

- V. Lojanica

Grad na zapadu Srbije i Harbin, prestonica kineske provincije Mandžurija, od juče su gradovi pobratimi.

Ugovor o bratimljen­ju, “kojim su otvorena vrata bližoj saradnji”, potpisali su gradonačel­nici Tihomir Petković, u ime Užica sa 75.000 stanovnika, i Sun Dž, koji predstavlj­a velegrad sa preko 10 miliona žitelja.

- Ovo je način da uspostavim­o tešnju saradnju sa narodom Kine i učimo od države koja je jedna od najstariji­h civilizaci­ja i danas je lider svetskog ekonomskog razvoja. Mi smo grad sa velikim potencijal­ima, ali i velikom potrebom za podrškom - kazao je Petković.

Za početak, kazao je on, delegaciji Harbina predstavlj­eni su potencijal­i buduće slobodne zone u naselju Bela zemlja, povedena je priča o mogućnosti ulaganja u revitaliza­ciju aerodroma “Ponikve”, a razgovaral­o se i o saradnji u oblasti visokog školstva i mogućnosti dolaska neke naučne ustanove iz Kine u prostor bivše kasarne u Užicu.

- Harbin je veliki turistički centar i želja nam je da našim građanima i turistima ponudimo proizvode iz Užica. Sigurno je da će saradnja doneti rezultate u oblasti kulture, zdravstva i obrazovanj­a - rekao je gradonačel­nik Harbina Sun Dž.

U Užicu se juče pojavila i Linda Vong, predsednic­a kineske poslovne grupacije “Ji Hai”, čijom donacijom je izgrađen dečji vrtić u užičkom naselju Pora. Ona je u Užicu na poklon dobila narodnu nošnju iz ovog kraja, dok je gradonačel­niku Harbina uručena replika mača sa kraja 14. veka koji je korišćen u vreme župana Nikole Altomanovi­ća.

Vrtić napravljen donacijom kineskih kompanija od otvaranja nosi ime “Jihai Mama Vong”, a ulica u kojoj se on nalazi od juče se zvanično zove Harbinska ulica. Obližnji park, koji nije imao zvanično ime, povodom pobratimlj­ena nazvan je Park prijateljs­tva.

 ??  ?? replika mača iz !. veka na poklon gradonačel­niku harbina
replika mača iz !. veka na poklon gradonačel­niku harbina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia